Bănci și Asigurări

Austriecii mizeaza pe cresterea rapida a creditului de retail, propulsat de imprumuturile ipotecare

18.04.2007, 17:40 15

Creditul pentru persoane fizice, cu o pondere de 12,1% din PIB la sfarsitul lui 2006, va creste mai repede decat creditul neguvernamental in ansamblu in urmatorii trei ani, motorul principal fiind creditul ipotecar, care de-abia reprezinta 2,5% din PIB, conform previziunilor Raiffeisen Centrobank.
Analistii austrieci se bazeaza pe perspectiva unei majorari a veniturilor individuale mai rapide decat cresterea PIB, pe inclinatia romanilor spre a detine locuinte in proprietate decat de a le inchiria, precum si de cresterea preturilor proprietatilor imobiliare, care pot fi revandute pentru castiguri.
La randul lor, analistii Erste Bank apreciaza ca principala sursa de expansiune a pietei bancare romanesti va fi cresterea populatiei bancarizate.
In actuala etapa, creditele pentru persoane fizice joaca un rol semnificativ avand in vedere ca nivelul mediu al veniturilor este inca scazut. Ca urmare, predomina cererea pentru produse si servicii de baza - economisire, plati, conturi curente si carduri de debit. In acelasi timp, Erste remarca faptul ca nivelul indatorarii sectorului privat din economie "de-abia apare pe ecranul radarului" in comparatie cu nivelurile din economiile dezvoltate. De asemenea, noteaza nivelul scazut de dezvoltare al pietei fondurilor de investitii, care in ciuda unei dublari in 2006, de-abia reprezinta circa noua euro investiti pe cap de locuitor.
Analistii Raiffeisen estimeaza ca volumul creditului neguvernamental va creste in medie cu circa 25% pe an in intervalul 2007-2010, in conditiile in care in prezent se situeaza la 28,8% din PIB. Cat priveste sectorul corporate, Raiffeisen anticipeaza ca si in aceasta zona va creste creditarea, avand in vedere ca firmele au nevoie de investitii importante pentru a-si sustine dezvoltarea si a-si imbunatati competitivitatea.
Pe de alta parte, Raiffeisen atrage atentia asupra a trei factori de risc pe care bancile ar trebui sa-i ia in calcul.
In primul rand, este vorba despre perspectiva continuarii tendintei de ingustare a marjelor de dobanda, in contextul intensificarii concurentei pe piata. Aceasta ar putea fi insa compensata de reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii, care se va traduce intr-o scadere a costului resurselor atrase. Este de asteptat o reducere graduala a rezervelor in orizontul de timp 2007-2009, tinand cont de erodarea acestui instrument atat timp cat bancile exporta credite in valuta, si, mai recent, chiar si in lei. De asemenea, bancile locale sunt dezavantajate in fata concurentilor europeni care pot intra pe piata fara a mai solicita autorizarea BNR, oferind finantari mai ieftine.
Un al doilea factor de risc l-ar constitui cresterea costului provizioanelor, care deocamdata este ascuns de ritmurile inalte de crestere a bilanturilor bancilor. "O incetinire neasteptata a cresterii economice ar avea un impact negativ asupra provizioanelor", se spune in analiza Raiffeisen. Nu in ultimul rand, volatilitatea cursului de schimb al leului ar putea conduce la o deteriorare a calitatii activelor bancare.
Analistii Erste remarca preferinta inca solida a pietei pentru finantari in valuta, chiar daca restrictiile BNR au reusit anul trecut sa aduca leul la o pondere de peste 50% in totalul creditelor. De asemenea, considera demna de mentionat cererea mai mare pentru finantari pe termen mediu si lung, cum sunt creditele de investitii in cazul clientilor corporate sau al celor ipotecare in cazul persoanelor fizice. Pe de alta parte, Erste considera piata romaneasca mai putin riscanta decat Ucraina sau Serbia si ca atare intentioneaza sa aloce "resurse substantiale" pentru dezvoltarea afacerilor BCR, filiala sa locala.
Totusi, Romania este inclusa alaturi de Serbia si Ucraina in grupa pietelor cel mai putin dezvoltate dintre cele pe care Erste este prezenta.
Si Erste are asteptari mari legate de piata creditului ipotecar, avand in vedere ca acesta constituie principalul motor de crestere al retailului bancar pe pietele mai dezvoltate din Europa Centrala.
Raiffeisen intrevede perspective bune pentru piata creditului in 2007, tinand cont de decizia BNR de a face un pas inapoi in domeniul reglementarilor impuse bancilor - renuntarea la avansul minim si la plafonarea gradului de indatorare al unui client.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO