Bănci și Asigurări

Austriecii trebuie sa taie la BCR 2.400 de posturi in sase luni

Austriecii trebuie sa taie la BCR 2.400 de posturi in sase luni

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank

24.09.2007, 19:23 67

Accelerarea reducerii numarului de posturi din BCR, pana la 8.200 de oameni la sfarsitul acestui an, fata de tinta anterioara de 9.070, va determina pentru BCR costuri mai mari pe trimestrele III si IV, reducerile de cheltuieli fiind asteptate de la jumatatea lui 2008, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.
"Costurile legate de reducerea personalului vor fi mai mari decat anticipasem pentru 2007 si 2008, insa vom incepe sa reducem cheltuielile de la jumatatea lui 2008 cand vor fi oameni mai putini, iar platile pentru cei disponibilizati se vor fi incheiat. In final, rezultatul va fi pozitiv, nu negativ, din semestrul II 2008 si apoi in 2009", a spus Treichl, care este si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR. El a adaugat ca nivelul costurilor totale cu restructurarea pe 2007 va depinde de cat de repede vor fi executati pasii prevazuti, dar oricum cheltuielile cresc in ultimele doua trimestre ale anului.
La jumatatea acestui an, BCR avea 10.600 de angajati, ceea ce inseamna ca in sase luni personalul urmeaza sa scada cu 2.400 pentru "cresterea eficientei operatiunilor". Va avea loc astfel una dintre cele mai ample restructurari de personal dintr-o companie locala din ultimii ani.
Procesul de ajustare presupune cheltuieli semnificative pentru BCR din cauza pachetelor compensatorii care le sunt oferite celor care nu-si mai gasesc loc in noua schema a bancii. "Nu este vorba de 2.400 de angajati care raman fara locuri de munca, ci de faptul ca se vor reduce aproximativ 2.400 de posturi", a precizat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.
Martin Skopek, vicepresedintele pe retail al BCR, spune ca aproximativ 1.200 de posturi vor disparea din schema bancii in urma procesului de externalizare a unor functii precum transportul si procesarea de numerar, managementul proprietatilor si procurement, si intr-o mai mica masura Call Center-ul.
"Pentru zonele in care activitatile urmeaza a fi externalizate, BCR va negocia optiunile pentru transferul angajatilor sai la furnizorul extern, ca parte a contractului de externalizare a serviciilor", a mentionat Cojocaru.
In acelasi timp, BCR le ofera stimulente de "mobilitate" angajatilor care se muta in alt oras pentru a se plia pe nevoile de personal ale bancii.
"Totusi, in ciuda acestei masuri, un numar de angajati BCR nu vor putea folosi aceasta oportunitate. Pentru astfel de cazuri, am conceput programul 'Retragerea de Aur', pe langa programul de recompensare pentru pensionarea anticipata, pentru angajatii mai in varsta sau cu probleme de sanatate", a mai spus Cojocaru.
Oficialii BCR si ai Erste nu au avansat cifre privind efortul financiar pe care il presupune reducerea accelerata a personalului. Bugetul estimat pentru acest an pentru training este de 4,3 milioane de euro.
Conform programului anuntat de Erste, numarul angajatilor de la ghiseu ai BCR va ajunge, la sfarsitul anului viitor, la 5.775 persoane, de aproape doua ori si jumatate peste cel al salariatilor back-office si cu functii de suport, dupa ce in decembrie 2006 raportul era aproximativ egal.
In decembrie 2008, numarul salariatilor back-office si cu functii de suport va ajunge la 2.425 persoane, fata de 2.670 persoane la finele acestui an si 5.577 persoane la sfarsitul anului 2006.
De asemenea, planurile bancii prevad reducerea numarului de salariati front-office, de la 6.400 de persoane la finele acestui an. Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, afirma ca schema de personal de 8.200 de oameni la sfarsitul lui 2007 a rezultat in urma unor negocieri transparente cu sindicatul din banca.
"Oamenii au stiut tot timpul ce se intampla si au avut posibilitatea sa-si faca evaluarile si sa aleaga dintre variantele oferite. Prin acest proces am vrut pe de o parte sa pastram tot ce e bun ca personal, pe baza unor selectii, si pe de alta sa intinerim banca. Este o transformare complicata si de amploare, care are loc o singura data", a spus Danila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO