Bănci și Asigurări

Avertismentele se înmulţesc: războiul comercial ar putea arunca lumea în recesiune. Programul "America First" al lui Trump şi tarifele afectează economia mondială, iar China nu face niciun pas înapoi

O recesiune la nivel mondial ar putea apărea în de­curs de nouă luni dacă preşedintele american Donald Trump va impune tarife pe exporturi chineze de încă 300 mld. $

O recesiune la nivel mondial ar putea apărea în de­curs de nouă luni dacă preşedintele american Donald Trump va impune tarife pe exporturi chineze de încă 300 mld. $

Autor: Catalina Apostoiu

03.06.2019, 21:20 1359

Cele mai mari bănci de pe Wall Street s-au alăturat vocilor care trag semnalul de alarmă cu privire la riscurile în creştere de recesiune generate de intensificarea războiului comercial din­tre SUA şi China.

Săptămâna trecută, un fost oficial al băncii cen­trale chineze avertiza că o adâncire a tensiunilor din­tre Washington şi Beijing ar putea răni economia mon­dială, putând declanşa o nouă criză financiară la nivel mondial.

Tot recent, Organizaţia pentru Co­ope­rare şi Dez­voltare Economică avertiza că esca­la­darea con­flic­tului ar afecta economia americană şi restul lumii, şter­gând 0,7% din creşterea economiei mondiale, echivalentul a aproximativ 600 miliarde de dolari, până în 2021.

O recesiune la nivel mondial ar putea apărea în de­curs de nouă luni dacă preşedintele american Donald Trump va impune tarife pe exporturi chineze de încă 300 mld. $, iar Beijingul va riposta, avertizea­ză Morgan Stanley, potrivit Bloomberg. Separat, JPMorgan Chase a anunţat că probabilitatea unei recesiuni în SUA în cea de-a doua jumătate a acestui an a crescut la 40% de la 25% cu o lună în urmă.

La rândul lor, economiştii de la Goldman Sachs au anunţat că se aşteaptă acum ca SUA să impună tarife de 10% asupra restului importurilor din China şi pe toate bunurile mexicane. Banca şi-a redus estimarea de creştere a economiei americane în S2 cu aproxi­ma­tiv o jumătate de punct procentual, la 2% şi a de­clarat că vede o probabilitate mai mare ca banca cen­trală americană să reducă dobânzile.

Astfel de avertismente ar putea da tonul dis­cu­ţi­ilor miniştrilor de finanţe G20 de la sfârşitul acestei luni.

Posibilitatea unei încetiniri dramatice a econo­miei mondiale a fost evidenţiată în această săp­tă­mână de declinul indicatorilor privind activitatea sectorului manufacturier din Asia.

Activitatea fabricilor s-a contractat în majo­rita­tea ţărilor asiatice luna trecută în condiţiile în care adâncirea conflictului comercial a iscat temeri privind o posibilă contractare economică, scrie Reuters.

Astfel de indicatori ar putea suferi o deteriorare în continuare în lunile următoare pe măsură ce ta­rifele în creştere îşi vor pune amprenta asupra comer­ţului mondial şi vor eroda şi mai mult încrederea companiilor şi consumatorilor, ducând la pierderi de locuri de muncă şi amânări ale deciziilor de investiţii.

Unii economişti anticipează o recesiune la nivel mondial şi o revenire pe scădere a dobânzilor dacă tensiunile comerciale nu vor scădea la summitul G20 din Japonia de la sfârşitul acestei luni, când preşe­dinţii Donald Trump şi Xi Jinping s-ar putea întâlni.

În zona euro, activitatea fabricilor s-a apropiat de un minim pe şase luni în mai, comenzile în scădere şi forţele de muncă în declin semnalând o perspectivă sumbră pentru cerere.

În SUA, sectorul manufacturier este de aşteptat să avanseze constant, deşi economiştii se aşteaptă ca problemele de la nivel mondial să se resimtă în cele din urmă şi la nivelul economiei mondiale.

Liderii de business americani sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că Statele Unite vor intra în recesiune până la sfârşitul anului 2020, cea mai mare temere a acestora fiind legată de politica comercială protec­ţionistă, revelă un raport recent al National Associa­tion for Business Economics, potrivit CNN.

Raportul survine în condiţiile în care Statele Unite îşi intensifică atacurile împotriva Chinei, luând în vizor şi alţi parteneri comerciali de seamă: Mexic şi India. Un alt front al războiului comercial dus de SUA ar putea avea legătură cu UE.

China şi Mexicul şi-au semnalat disponibilitatea de a negocia cu Washingtonul cu privire la proble­me­le de ordin comercial, în timp ce administraţia Trump şi-a apărat tactica de a recurge la tarife pentru a câş­tiga concesii din partea partenerilor comerciali, po­trivit The Wall Street Journal.

Beijingul a publicat în weekend un raport pe probleme comerciale, acuzând Washingtonul pentru eşecul negocierilor. Programul „America First“ al lui Trump şi tarifele afectează economia mondială, iar China nu va ezita să se implice într-un război mondial direct dacă va fi nevoie, se arată în raport. Totuşi, guvernul chinez şi-a exprimat disponibilitatea de a reveni la masa negocierilor.

Mexicul între timp a trimis o delegaţie în SUA pentru a discuta pe marginea problemelor de imi­gra­ţie după ameninţarea lansată de Trump săptămâna tre­cută de a impune tarife pe toate bunurile me­xicane care intră în SUA dacă guvernul mexican nu va lua măsuri agresive pentru a stăvili valul de imi­granţi către SUA.

Trump însă şi-a apărat deciziile de impunere sau ma­jorare a tarifelor pe importurile din Mexic şi China, spunând că „firmele se mută în SUA“ pentru a evita tarifele şi că „tarif este cu adevărat un cuvânt minunat“, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO