Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca: Am crescut cu 67% pe creditare

10.12.2008, 18:25 20

Banca Romaneasca, filiala locala a grupului elen NBG, va incheia anul acesta cu un sold al creditelor acordate de circa 2,6 miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere cu 67%-70% fata de decembrie 2007, afirma Andreas Maragkoudakis, directorul general al bancii.

Grecii isi planificasera pentru anul acesta o crestere chiar mai mare, de 80%, insa odata cu aplicarea noilor norme de creditare ale BNR, mai restrictive, banca isi alege clientii cu mai multa prudenta. Accesul la finantare de la banca-mama, National Bank of Greece (NBG) nu este o problema, afirma seful Bancii Romanesti.
"Liniile de finantare de la banca-mama vor fi reinnoite. Magnitudinea crizei bancilor straine nu va permite ca acestea sa nu-si mai poata sustine subsidiarele lor. Desigur, ne confruntam cu o criza, dar inca mai e loc de crestere. Gradul de penetrare pe care il au bancile in randul populatiei din Romania nu a atins cote maxime", a spus ieri Maragkoudakis, in cadrul unui eveniment cultural la Muzeul de Arta Contemporana, unde Banca Romaneasca a sponsorizat o expozitie.
Banca estimeaza pentru sfarsitul acestui an un sold al depozitelor atrase de la clienti de circa 760 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de decembrie 2007. Anul trecut soldul depozitelor a crescut cu 92% fata de 2006, insa plecand de la o baza mult mai mica. In orice caz, economiile clientilor nu acopera decat o treime din totalul finantarilor acordate de Banca Romaneasca, fiind dependenta de liniile de finantare deschise la actionarii majoritari, grecii de la NBG. La randul sau, banca-mama are o pozitie confortabila, depozitele acoperind 105% fata de totalul creditelor acordate, precizeaza Maragkoudakis.
Planurile de extindere teritoriala ale Bancii Romanesti nu mai sunt in prim-plan. "La anul vom deschide un numar mic de agentii", spune Maragkoudakis, fara a preciza o cifra exacta. Estimarile anterioare mentionau un numar de 190 de agentii pana la sfarsitul lui 2009, dintre care 158 sa fie deschise anul acesta.
"In prezent, reteaua teritoriala a ajuns la 138 de sucursale operationale, dar pana la sfarsitul anului vom ajunge la 148", a mai spus directorul bancii.
Pe langa costurile cu extinderea teritoriala, actionarii greci au decis si demararea unui proces de rebranding, ale carui costuri se ridica la 6-7 milioane de euro. NBG mai detine pe piata locala o firma de leasing - Eurial - si o firma de asigurari - Garanta. "Am adus sub brandul NBG firma de leasing, insa a aduce banca sub brandul NBG nu este la fel de simplu. Vom demara procesul de rebranding si pentru banca anul viitor", a spus Maragkoudakis.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels