Bănci și Asigurări

Bancherii: Lupta pentru piata, inlocuita de focusul pe eficienta

Bancherii: Lupta pentru piata, inlocuita de focusul pe eficienta

Cresterea rapida a numarului de unitati preseaza rentabilitatea bancilor

28.05.2008, 21:29 14

Bancherii vad necesara o revizuire a strategiilor de piata in viitorul apropiat, de la extinderea rapida, bazata pe expansiunea retelelor teritoriale spre o crestere bazata pe eficientizarea unitatilor si dezvoltarea relatiei cu clientul.
"Suntem intr-un moment marcat de criza de lichiditati de pe pietele internationale, care ne influenteaza si sistemul bancar local, din cauza dependentei de finantari din strainatate. In aceste conditii, s-ar putea ca reorientarea de la un sistem bancar bazat pe cota de piata spre unul care se va concentra pe cost si eficienta sa se produca foarte brusc", a comentat Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, la un seminar organizat de Finmedia si compania de consultanta Roland Berger.
In ultimii doi ani, reteaua de unitati bancare s-a dezvoltat foarte rapid, ajungand sa depaseasca 5.700 de unitati. Majoritatea acestor unitati sunt insa concentrate in zonele urbane, singura banca cu o prezenta notabila in mediul rural fiind CEC.
"Deja ne apropiem de media Europei Centrale pe zona urbana. In curand vom fi obligati sa ne rafinam operatiunile, sa fim mai selectivi in expansiune", apreciaza si Catalin Parvu, director general pentru retail si operatiuni al Piraeus Bank. El spune ca bancile se vor uita cu mai multa atentie la eficienta portofoliului de clienti si a produselor pe care le ofera.
"Incercarea de a vinde mai multe produse clientului va fi unul dintre punctele pe care industria bancara se va concentra. In prezent, clientii bancarizati au mai putin de doua produse achizitionate", subliniaza Razvan Munteanu, vicepresedintele Raiffeisen Bank care coordoneaza operatiunile de retail.
Si Sergiu Oprescu noteaza ca in prezent agentiile teritoriale genereaza volume reduse de activitate comparativ cu media sistemelor bancare din Europa Centrala si de Est.
"Chiar daca nu ne vom mai concentra pe deschiderea de unitati, ne vom axa pe cresterea eficientei acestora. In prezent, media creditelor acordate pentru fiecare unitate bancara este de 8 milioane de euro, fata de
30 de milioane in Europa Centrala si de Est", spune seful Alpha Bank.
Dezvoltarea activitatii agentiilor va asigura astfel in continuare ritmuri inalte de crestere a creditului, dupa ce in anii trecuti motorul a fost dezvoltarea retelelor.
Bancile au acordat mai multa atentie dezvoltarii teritoriale si castigarii de cota de piata decat eficientei, arata Codrut Pascu, managing partner la Roland Berger Romania.
In ultimii ani activele bancare au crescut in medie cu 50% anual, in timp ce veniturile generate de aceste active au urcat cu numai 20%. Pe de alta parte, bancherii vad nevoia unei concentrari mai mari pe diversificarea produselor vandute clientilor.
"In ultimii ani locomotiva dezvoltarii pe zona de retail a fost creditul. Probabil ca pe fondul concentrarii pe lichiditati pe plan mondial vom vedea o tranzitie catre activitatea tranzactionala si atragerea de resurse si de pe plan local", spune Razvan Munteanu.
Codrut Pascu afirma ca, potrivit calculelor Rolland Berger, circa 70% din veniturile bancare sunt asigurate de marja de dobanda dintre active si pasive.
Aceasta concentrare pe zona de creditare, inclusiv in ceea ce priveste veniturile, afecteaza eficienta bancilor, intrucat aceste elemente presupun asumarea unor riscuri, astfel ca apar si cerinte mai mari de capital. Bancile locale sunt tot mai strict supravegheate de actionarii lor straini, astfel ca trebuie sa acorde mai multa atentie eficientei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO