Bănci și Asigurări

Bancherii şi-au luat gândul de la credite de 1,7 miliarde de euro acordate populaţiei

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

06.06.2013, 21:37 376

Credite de aproape 7,2 miliarde de lei (1,7 mld. euro) acordate de bănci populaţiei înregistrau întârzieri la plată mai mari de 30 de zile la sfârşitul lunii martie, fiind trecute de bănci în categoria pierdere şi provizionate integral, ceea ce înseamnă că şansele de recuperare a acestora sunt aproape nule.

Creditele cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile reprezintă aproape trei sferturi din restanţele totale ale populaţiei, care se ridicau la peste 9,9 miliarde de lei în aprilie, potrivit datelor BNR.  Volumul creditelor restante ale populaţiei a crescut cu 27% în ultimul an, cel mai rapid ritm de creştere fiind înregistrat de întârzierile la plata creditelor în valută.

Astfel, întârzierile la plata împrumuturilor în euro şi franci elveţieni au crescut cu o treime faţă de aprilie 2012 şi au ajuns la echivalentul a 1,4 mld. euro. Restanţele la lei au crescut în paralel cu 15% şi au ajuns la 3,7 miliarde de lei. Creditele în valută, majoritatea credite cu garanţii, au început să le dea bătăi de cap bancherilor în ultima perioadă în condiţiile în care volatilitatea cursului a pus o presiune din ce în ce mai mare pe clienţi.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels