Bănci și Asigurări

Bancherii: Si firmele de leasing sa plateasca RMO

23.05.2008, 21:17 16

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a solicitat Bancii Nationale sa oblige si firmele de leasing sa constituie rezerve minime (RMO) in contul creditelor externe contractate pentru finantare, sustinand ca actualul regim de competitie este incorect.
"Societatile de leasing isi pot finanta portofoliul de active contractand credite externe pentru care nu sunt obligate sa constituie rezerva minima obligatorie la BNR", explica Radu Ghetea, presedintele ARB.
El sustine ca aceasta situatie creeaza un avantaj competitiv major si nejustificat in acelasi timp fata de departamentele de leasing ale bancilor. Bancile sunt obligate sa constituie rezerve la BNR reprezentand 40% din valoarea creditelor atrase din afara, ceea ce afecteaza semnificativ competitivitatea preturilor oferite clientilor.
Banca Nationala a analizat propunerea ARB de reglementare a problemei invocate, insa verdictul a fost negativ, cu toate ca si BNR ar prefera ca dinamica finantarilor in leasing sa se mai tempereze.
"Impunerea unei astfel de norme contravine atat legislatiei in vigoare, inclusiv mecanismului reglementat de Banca Centrala Europeana, cat si practicii altor banci centrale", le-a raspuns bancherilor Florin Geogescu, prim-viceguvernator al BNR, responsabil cu supravegherea si reglementarea. Totusi, Ghetea afirma ca ARB va continua sa faca lobby pentru gasirea unei solutii de echilibrare a cadrului competitional.
De partea cealalta, si reprezentantii societatilor financiare non-bancare afirma ca o asemenea reglementare nu ar putea fi introdusa. "Institutiile financiare nebancare nu prezinta acelasi risc sistemic, pentru ca nu atrag fonduri de la populatie", comenteaza Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania - ALB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO