Bănci și Asigurări

Bancile anuleaza carduri mai repede decat emit

Bancile anuleaza carduri mai repede decat emit
01.12.2008, 15:57 27

Numarul cardurilor considerate active a scazut usor in trimestul al treilea, coborand la 10,85 milioane de unitati, dupa ce facuse un salt de 34% in trimestrul al doilea.

Cu toate acestea, numarul total de carduri de pe piata a continuat sa urce, atingand in septembrie un nou varf, de 21,78 milioane de unitati, arata datele BNR. Comparativ cu luna martie (de cand dateaza prima raportare recenta a BNR privind piata cardurilor), numarul cardurilor emise a urcat cu 15%.
Numarul cardurilor de credit a continuat sa creasca, ajungand la 2,7 milioane de unitati, fata de 2,2 milioane de unitati in martie.
Valoarea platilor realizate cu carduri a fost in trimestrul al treilea de
3,5 miliarde de lei (978 de milioane de euro), fata de 3 miliarde de lei, in trimestrul al doilea.
Apetitul mare pentru numerar se vede insa in cresterea puternica a retragerilor de numerar de la ATM. Operatiunile realizate la bancomatele din tara cu carduri din tara au urcat la 21 de miliarde de lei (5,8 miliarde de euro) in trimestrul al treilea, in crestere cu 27% fata de trimestrul intai.
In al treilea trimestru, numarul ATM-urilor la nivel national a crescut cu 471 de unitati, la 8.778 de unitati, in timp ce numarul POS-urilor a ajuns la 84.422 de unitati, cu 4.086 mai multe decat numarul POS-urilor existente la finele primului semestru.
In perioada iulie-septembrie au fost efectuate 16,16 milioane de tranzactii cu carduri la POS-urile din tara, in crestere cu 13,32% fata de nivelul consemnat in al doilea trimestru, acestea avand o valoare de 2,55 miliarde lei, in crestere de la 2,22 miliarde euro.
Totodata, au fost realizate 52,12 milioane de retrageri de numerar de la ATM-urile din Romania, in crestere de la 51,8 milioane de retrageri efectuate in perioada aprilie-iunie. Valoarea retragerilor de la ATM-uri in al treilea trimestru s-a cifrat la 21,06 miliarde de lei, cu 8,58% peste nivelul valorii retragerilor efectuate in al doilea trimestru.
Datele BNR arata ca valoarea medie a unei plati realizate cu cardul de debit a fost in trimestrul al treilea de 200 de lei, fata de 185 de lei in trimestrul intai.
In paralel, valoarea medie a platilor facute cu carduri de credit a fost usor mai mica: 166 de lei in trimestrul al treilea, de la 130 de lei.
Grosul operatiunilor de plata au fost derulate cu carduri de debit - 2,73 milioane de plati, respectiv 78% din total.
Numarul total al ATM-urilor functionale pe plan local a ajuns la 8.778 in septembrie, in timp ce reteaua de POS-uri instalate la comercianti a ajuns la 77.742 de aparate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels