Bănci și Asigurări

Bancile ar putea sa detina si peste 20% dintr-o societate de asigurari

12.11.2002, 00:00 22

Bancile comerciale care detin participatii la capitalul unor societati de asigurare/reasigurare si le-ar putea majora peste nivelul maxim de 20% impus de legislatia actuala, potrivit propunerii Bancii Nationale de modificare a legii bancare.
Aceasta modificare ar incuraja bancile sa isi mareasca implicarea pe piata asigurarilor atat prin societatile la care sunt deja actionari dar si prin crearea altora noi.
Valoarea totala a participatiei unei banci la capitalul social al unei societati de asigurare nu va putea depasi insa 60% din fondurile proprii ale bancii.
In prezent o banca nu poate detine mai mult de 20% din capialul unei societati de asigurari.
Cele mai multe banci cu participatii in asigurari se regasesc in actionaritulul ASIBAN, BCR Asigurari, Omniasig sau Garanta si ARDAF.
an ultima vreme tot mai multe banci, direct sau indirect, au inceput sa promveze concetul de grup financiar, care include in principal
pe langa produse si servicii bancare si asigurari sau leasing.
Deja multe banci resimteau ca pe o restrictie limitarea participatiei la 20% din actiuni, ceea ce le facea sa gaseasca solutii pentru participatii indirecte prin intermediul altor societati financiare controlate.
Societatile de asigurare ar putea castiga mult daca aceasta propunere de modificare a legii bancare va fi aprobata, avand in vedere nevoile de capital ale acestora si resursele de care dispun anumite banci.
De asemenea, prin majorarea participatiilor, bancile vor fi mai interesate sa sprijine direct societatile de asigurari, inclusiv prin dezvoltarea produselor complexe de tip bancanssurance.

BCR si Banca Transilvania au fost primele
Pana acum singurele banci care si-au construit societati de asigurare afiliate sunt Banca Comerciala Romana - BCR Asigurari si Banca Transilvania - SAR Transilvania.
BCR este cea mai implicata banca pe piata asigurarilor prin participatiile detinute si la Omniasig si la ASIBAN. 
Mai sunt si alte banci care detin participatii in societatile de asigurari cum ar fi Banc Post care detine un pachet de 19% din actiunile Garanta sau Raiffeisen Bank la Agras.
Pe langa participatiile directe pe care bancile le detin in banci, "la moda" sunt si parteneriatele dintre banci si societatile de asigurari.
Ultimul parteneriat asteptat sa aduca pe piata produse de tipul bancassurance este cel dintre grupul austriac de asigurari Wiener Staedtische, care controleaza in Romania companiile Unita si, mai nou, Agras, si Raiffeisen Bank, care are tot capital austriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels