Bănci și Asigurări

Băncile au dus dobânzile la depozitele populaţiei la un minim istoric de sub 3%

Băncile au dus dobânzile la depozitele populaţiei la...

Autor: Liviu Popescu

08.01.2015, 00:05 1204

Depozitele noi în lei ale persoanelor fizice erau bonificate la finalul lunii noiembrie cu o dobândă medie de 2,93% pe an, un minim istoric, cu aproape un punct procentual sub nivelul înregistrat în perioada similară din 2013, potrivit datelor BNR.

Comparativ cu vârful atins la începutul crizei, dobânda medie la depozitele de retail este de cinci ori mai mică. Băn­cile a­jun­­­seseră să plătească 16% pe an în 2009, din mo­ment ce pier­du­­seră linii de finan­­ţare externe importante şi în­cer­cau să-şi cons­truiască o ba­ză de deponenţi locali. Bancherii au tăiat şi dobânzile la credite anul trecut în condiţiile în care se împrumută mai ieftin din piaţa monetară. La nivelul lunii noiembrie, ratele de dobândă au atins minime istorice şi la creditele în lei. Dobânda medie la creditele de retail noi a ajuns la 7,8% pe an. Şi creditele în sold au în sfârşit dobânzi mai mici de 8% pe an.

„Declinul marjelor de dobândă la lei a fost determinat de decizia de politică monetară a BNR din noiembrie (reducerea ratei de dobândă de referinţă de la 3% la 2,75%), dar şi de excesul de lichiditate din piaţă“, scriu analiştii Bănci Transilvania într-un raport semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Şi depozitele noi la termen în euro au atins la finele lunii noiembrie minimul istoric, respectiv 1,2% pe an. Creditele noi în euro afişau la finele lunii noiembrie o dobândă de 3,8% pe an, cu un punct procentual sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului anterior, potrivit datelor BNR marja de dobânda a urcat pe segmentul euro, în condiţiile în care dobânzile la depozite au scăzut mai repede decât cele la credite. „Creşterea marjei de dobândă pe seg­mentul euro pare să fie de natură tem­­porară, având în vedere pers­pec­ti­vele de politică monetară din zona euro (implementarea unor noi măsuri de re­lax­are mo­ne­tară) şi Ro­­mânia (con­ver­genţa ratelor re­zer­velor mi­ni­me o­bli­­gatorii către ni­velul eu­ro­pean)“, mai scrie în raportul Băncii Transil­vania. Faţă de 2009, în plină criză, ratele medii ale dobânzii depozitelor noi la termen constituite de persoanele fizice sunt de cinci ori mai mici. Pe segmentul companiilor, în luna noiembrie dobânda medie a depozitelor în lei a fost de 1,35% pe an, cu un punct procentual sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent.

„Dinamica recentă a acestor indi­ca­tori se încadrează în limitele sce­na­riu­lui nostru, conform căruia vom asista la convergenţa ratelor de dobândă la lei şi euro“, conchide Andrei Rădulescu în ra­port. Creşterea constantă a depozi­telor în perioada de criză a reprezentat o si­tuaţie surprinzătoare, alimentată însă de bonificaţiile ridicate oferite de bănci şi de consumul mai redus. Ritmul de creş­tere al depozitelor a încetinit în ulti­mii doi ani în contextul scăderii do­bânzilor. La finele lunii noiembrie, per­soa­ne­le fizice aveau depozite constituite la bănci în valoare de 83 mld. lei, în creş­tere cu 5% faţă de perioada similară din 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO