Bănci și Asigurări

Bancile au tot dat credite; depozitele sunt insa tot mai goale

08.09.2003, 00:00 14



Bancile au mentinut si in luna iulie un ritm ridicat de crestere a creditului pentru persoane fizice si companii private, desi mai temperat decat in perioada martie-mai. Expansiunea creditului a continuat in contextul aparitiei unor semnale de alarma privind capacitatea de rambursare a clientilor, dar mai ales al unei descurajari fara precedent a economisirilor populatiei.



Dupa sapte luni din acest an, volumul creditului privat acordat de banci era mai mare, in termeni reali cu 20,5%. In iulie, creditul neguvernamental chiar a accelerat un pic fata de iunie, inregistrand un ritm de crestere de 3,2%.



Creditul in lei s-a majorat cu numai 4,8%, dupa ritmuri de 7-9% in lunile precedente. In schimb, a revenit apetitul pentru credite in valuta. Astfel, valoarea exprimata in euro a acestora a crescut cu nu mai putin de 3,4%. In contextul in care euro a pierdut in luna iulie 1,35% fata de leu, cresterea valorii imprumuturilor in valuta exprimata in lei s-a situat la numai 2%.



Inainte de semnalul dat de BNR la inceputul lunii august pentru cresterea dobanzilor la depozite, economiile populatiei continuau sa stagneze chiar in termeni nominali, dupa scaderea inregistrata in luna mai.



Astfel, in luna iulie economiile s-au majorat cu numai 0,04%, ceea ce nu a permis nici macar atingerea varfului inregistrat in aprilie, cand economiile din banci insumau 94,1 mii de miliarde de lei. Liniile de finantare externa din care sunt acordate o buna parte din credite au facut ca bancile sa nu fie prea sensibile la scaderea economiilor.



De-abia in a doua parte a lunii august-inceputul lui septembrie, bancile au hotarat sa ridice usor dobanzile oferite la depozite.



Comportamentul de economisire a fost diferit in cazul populatiei, in comparatie cu companiile. In timp ce sumele in lei depuse in banci de persoanele fizice au continuat sa scada in termeni reali, firmele au plasat in depozite bancare disponibilitati in lei cu 0,6% mai mari fata de luna precedenta, in termeni reali, cresterea nominala fiind de 1,8%.



Aprecierea monedei nationale a facut ca si plasamentele in valuta exprimate in lei sa inregistreze o usoara scadere. In termeni absoluti, insa, populatia a continuat sa aiba incredere mai mare in depozitele in valuta, a caror valoare a crescut cu 1,4%, pana la 2,02 miliarde euro.



Preferintele companiilor au inclinat spre moneda nationala, depozitele in valuta, exprimate in euro inregistrand o crestere de numai 1%, pana la 1,82 miliarde de euro.



Statistica de la sfarsitul lunii iulie reflecta si ruptura aparuta intre politica de finantare de pe piata interna a Ministerului Finantelor si pretul cerut de piata.



Valoarea titlurilor de stat detinute de sectorul nebancar era, la sfarsitul lunii iulie, in scadere cu 6,4% fata de finele lunii iunie, ajungand la 40.651 miliarde lei. Din aceasta, titlurile in valuta reprezentau 33,6 milioane dolari, in scadere cu 68,4% fata de luna precedenta.



In luna iulie, masa monetara a inregistrat o scadere in termeni reali de 0,6%.



Desi activele externe nete au crescut cu 12%, pana la 251.291 miliarde lei, prin majorarea cu 14,6% a componentei "valute convertibile", masa monetara a fost influentata negativ de reducerea cu 15% activelor interne nete. Aceasta a fost cauzata in principal de scaderea cu 10,6% a creditului intern, ca urmare a diminuarii cu 151% a creditului guvernamental.



Restrangerea creditului guvernamental s-a produs pe fondul emisiunii de euroobligatiuni lansate de Ministerul Finantelor si al incasarilor mai mari din impozite. In acelasi timp, rascumpararile de titluri de stat au contribuit la diminuarea creditului guvernamental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels