Bănci și Asigurări

Băncile greceşti ar putea avea nevoie de capital suplimentar, spune guvernatorul băncii centrale elene

Băncile greceşti ar putea avea nevoie de capital...

Autor: Marius Oncu

16.01.2014, 19:20 288

Băncile elene, care au o prezenţă puternică pe piaţa românească, vor avea nevoie de capital suplimentar după publicarea rezultatelor unor teste de stres mai târziu în luna ianuarie, a declarat, joi, guvernatorul băncii centrale, George Provopoulos (foto), citat de Reuters.

„Vor avea probabil nevoie de mai mulţi bani“, a spus Provopoulos în timpul unei audieri parlamentare. Marile bănci elene sunt prezente şi în România. Astfel, Eurobank deţine Bancpost, National Bank of Greece este prezentă prin Banca Românească, iar Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu. Băncile elene au fost recapitalizate cu bani de la statele zonei euro prin intermediul Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară.

Fondul dispune în prezent de 8 miliarde de euro pentru a acoperi eventuale deficite de capital. Suma rămasă este suficientă pentru a acoperi orice nou necesar de fonduri al băncilor, a adăugat şeful băncii centrale. În schimbul sumelor acordate băncilor pentru recapitalizare, fondul pentru stabilitate a preluat participaţii majoritare la toate cele patru mari bănci.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO