Bănci și Asigurări

Băncile trebuie să pună bani de-o parte să majoreze capitalul. BNR şi Comitetul pentru Supravegherea Macroprudenţială au decis că o parte dintre profiturile băncilor „pot fi alocate în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital“

Băncile trebuie să pună bani de-o parte să majoreze...

Autor: Claudia Medrega

23.10.2023, 19:00 100

Rata amortizorului macroprudenţial a fost dublat începând din această săptămână la 1%, de la 0,5% anterior Indicatorii de lichiditate şi profitabilitate ai sectorului bancar din România permit consolidarea politicii macroprudenţiale fără a fi influenţată negativ oferta de creditare pentru debitorii eligibili, susţine Comitetul pentru Supravegherea Macroprudenţială Pentru S1/2023 profitul sistemului bancar a urcat la un record de aproape 7 mld. lei, în creştere cu peste 40% faţă de câştigul din S1/2022  În tot anul 2022, profitul băncilor a fost de 10,2 mld. lei.

Băncile din România, unele con­trolate de grupuri finan­ciare străine din ţări precum Aus­tria, Franţa, Italia, Olanda sau Grecia, trebuie să pună bani de-o parte să majoreze rezervele de capital în contextul gradului ridicat de incertitudine existent la nivel global.

Concret, o parte dintre profiturile băncilor „pot fi alocate în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital“, după cum a decis Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macro­pru­denţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României (BNR), Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF) şi ai guvernului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO