Bănci și Asigurări

BCR: Cererea de credite ramane slaba, iar dobanzile nu mai pot cobori mult

BCR: Cererea de credite ramane slaba, iar dobanzile nu mai pot cobori mult

Dominic Bruynseels, CEO al BCR: Tangoul se danseaza in doi. Este nevoie de clienti pentru ca bancile sa dea credite. Noi dam credite daca exista proiecte viabile, dar pentru asta este nevoie ca firmele sa investeasca.

12.05.2010, 23:05 40

Vanzarile de credite pe segmentul de retail vor ramane slabeanul acesta din cauza reticentei oamenilor de a se mai imprumuta,iar bancherii nu mai pot stimula piata prin reduceri de dobanzi,pentru ca deja acestea sunt "foarte jos", spune Dominic Bruynseels,CEO al BCR, cea mai mare banca locala.

"La 6% pe an (dobanda-cheie a BNR la leu, n. red.), dobanda estela un nivel foarte jos si nu se mai poate face prea mult.Competitia va mai reduce dobanzile pe piata, dar acum nu mai estela fel de puternica precum in anii trecuti. Si nici cerere decredite nu mai este, oamenii se tem de somaj si de scadereaveniturilor", a afirmat Bruynseels in cadrul unei intaniri cupresa.

De altfel, in primul trimestru din 2010 soldul creditelor deretail ale BCR a ramas pe scadere, aceasta depasind chiarcresterile usoare din segmentele de corporate si finantari pentruautoritati locale. Bruynseels considera ca bancile centrale nu maiau multe parghii la indemana pentru relaxarea politicii monetare -nici BNR, dar nici Banca Centrala Europeana, care a redus dobandala euro la 1% pe an inca din 2008 -, astfel ca revenirea economieitrebuie sa vina dinspre firme. El spune ca BCR a redus in mai multeranduri dobanzile la depozite pentru a face loc unor ieftiniri alecreditelor. Astfel, banca a reusit sa vina cu dobanzile lacreditele de retail in lei pe palierul de o singura cifra.

"Tangoul se danseaza in doi. Este nevoie de clienti pentru cabancile sa dea credite. Noi dam credite daca exista proiecte bunesi viabile, dar pentru asta este nevoie ca firmele sa investeasca",afirma seful BCR.

Datele BNR arata ca cererea de credite este concentrata aproapeexclusiv pe segmentul in valuta si in zona companiilor. La BCR,vanzarile de credite de consum fara garantii au accelerat usor inultima perioada fata de anul precedent, insa nu suficient pentru aopri scaderea soldului, spune Bruynseels.

In alta ordine de idei, seful BCR spune ca este ingrijorat deevolutia firmelor mici si mijlocii, care se confrunta cu probleme,chiar daca acestea nu ajung sa reprezinte o amenintare pentrubanca.

"Imi fac griji pentru ca sunt clientii nostri. Problema este cacererea locala nu isi revine, iar firmele mici vand mai ales peplan local." Antreprenorii acuza insa dobanzile inca prea mari lacredite, care descurajeaza oamenii sa se mai imprumute pentruconsum.

Presiune pe scaderea veniturilor

Dificultatea de a plasa lichiditatile in credite pentruclientela, care aduc castiguri mai mari si care obliga banca saramana cu plasamente mari pe titluri de stat, va afecta veniturilein 2010. Aceasta in conditiile in care randamentele la titlurile destat au scazut rapid, de la peste 10% la sfarsitul lui 2009 la sub7% pe an in prezent.

"Ne vom descurca bine daca profitul va fi la fel ca in 2009. Maastept ca veniturile sa scada, in timp ce baza de costuri este subcontrol, iar provizioanele la fel. Din ce am vazut in primultrimestru am mers bine, dar va fi un an dificil", apreciazaBruynseels. BCR are plasamente in titluri de stat de circa 4miliarde de lei (echivalentul a aproape un miliard de euro).Expunerea totala pe Romania a grupului austriac Erste, unul dintresemnatarii angajamentului de la Viena din martie 2009, a urcat usorin aceasta perioada, ajungand la 7,5 miliarde de euro. Seful BCRspune ca initial exista teama ca nu vor fi gasite suficientealternative de plasament pentru lichiditati, insa nu a fostcazul.

"Am vazut ca ne-am putut majora expunerea prin programul «Primacasa», prin emisiunile de titluri ale Ministerului de Finante siprin imprumutul «club loan». Si am facut asta cu un nivelacceptabil al riscului", spune Bruynseels.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels