Bănci și Asigurări

BCR şi Erste finanţează cu 100 mil. euro grupul Cerealcom din Dolj, deţinut de Mihai Anghel, una dintre cele mai mari ferme producătoare de cereale şi oleaginoase din România. Creditul merge în dezvoltarea businessului şi diversificarea canalelor de comercializare a produselor companiei

BCR şi Erste finanţează cu 100 mil. euro grupul...

Autor: Cristina Bellu

26.07.2023, 13:50 810

Grupul Cerealcom, una dintre cele mai de succes afaceri româneşti din domeniul agriculturii şi cel mai mare exportator şi producător de cereale din România, a semnat o facilitate de credit revolving de tip club loan în valoare totală de 100 milioane de euro.

Banca Comercială Română S.A. şi Erste Group Bank AG au acţionat în calitate de Aranjori Principali Mandataţi, iar Banca Comercială Româna a avut rol şi de Agent de Documentaţie şi Agent de Garanţii şi Plăţi.

“Finanţarea va susţine operarea unei baze logistice moderne, dar şi extinderea bazei de achiziţie şi exportul cerealelor. Creditul include şi o clauză de tip acordeon, care îi va permite companiei să acceseze o majorare a finanţării de 50 de milioane de euro”, spun oficialii BCR.

Potrivit acestora, în cadrul împrumutului pentru Cerealcom, BCR participă cu 70 milioane de euro, iar Erste Group Bank AG cu 30 milioane de euro.

Creditul are maturitate finală în 2025 şi este destinat finanţării activităţii curente şi derulării unor proiecte specifice.

„Finanţarea sustenabilă a sectorului agribusiness este o prioritate pentru securitatea şi siguranţa alimentară, iar Cerealcom este unul dintre cei mai activi producători şi exportatori de cereale şi oleaginoase din România, care a semnat pentru prima dată o finanţare club loan. Acest credit include şi o clauză de tip accordeon, care oferă posibilitatea unei majorări şi atragerea de noi finanţatori”, a spus Graţia Popescu, Senior Banker Loan Syndication BCR.

Echipa CMS Romania a oferit expertiză şi suport pentru sindicatul băncilor, şi i-a mai inclus şi pe Ana Radnev, Tudor Năftică, Dan Pătraşcu şi Florian Păcălici.

Grupul Cerealcom cuprinde patru companii care operează în partea de sud-vest a României - Cerealcom Dolj, Oltyre Craiova, Cervina Segarcea, Redias Redea - şi producţia se realizează pe 25.000 de hectare, conform datelor de pe site-ul companiei.

Cerealele sunt vândute în ţări ca Grecia, Italia, Germania, Cipru, Spania, Turcia, Egipt.

Cerealcom Dolj, cea mai mare firmă din grup, a ajuns la o cifră de afaceri de 1,25 miliarde de lei în 2021, în creşetere cu 62% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente date de la Ministerul de Finanţe.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO