Bănci și Asigurări

BCR: Ratele fără dobândă pe card vor deveni o necesitate

BCR: Ratele fără dobândă pe card vor deveni o necesitate

Igor Zganjer, director executiv al direcţiei carduri din BCR

Autor: Liviu Chiru

22.11.2010, 23:20 87

BCR, cea mai mare bancă locală după active, încearcă săimpulsioneze vânzările de carduri de credit oferind clienţilorfacilitatea de a plăti cumpărăturile făcute la comercianţiiparteneri în mai multe rate lunare, fără dobândă.

"Pentru piaţa românească, sistemul de rate fără dobândă pentrucumpărăturile cu cardul va deveni un «must have» (o necesitate - n.red.). Este şi o metodă de a educa clienţii să îşi utilizezecardurile corect, pentru că ratele nu le poţi face retrăgând banide la ATM, ci doar la comercianţii parteneri", spune Igor Zganjer,director executiv al direcţiei carduri din BCR.

Modelul a fost lansat în urmă cu mai mulţi ani de turcii de laCredit Europe Bank, care reuşiseră să devină lider pe segmentulcardurilor de credit, deşi banca este în eşalonul al doilea înfuncţie de activele totale. Recent, ei au pierdut poziţia în faţaaustriecilor de la Raiffeisen Bank, care au adoptat la rândul loracest model.

În cazul acestui sistem, clientul poate cere comercianţilorparteneri ca plata bunului achiziţionat să se facă în cel mult 12rate lunare egale. Banca nu percepe dobândă, cu condiţia ca ratalunară să fie plătită integral. Această facilitate este oferită înplus faţă de perioada de graţie uzuală de până la 50 de zile, încare nu se percepe dobândă pentru sumele utilizate. La BCR, dobândala cardul de credit este de 18,26% pe an (Robor la trei luni plus omarjă fixă de 11,5% pe an).

Ultimele date disponibile indicau că BCR avea în iunie unportofoliu de circa 173.000 de carduri de credit. Cele mai recenteraportări ale Raiffeisen Bank indicau un portofoliu de 345.000 decarduri.

Zganjer spune că vânzările lunare de carduri de creditfluctuează între 3.000 şi 5.000 de unităţi, un nivel care nu estedeloc impresionant.

"Băncile nu şi-au făcut prea bine treaba când au explicatclienţilor diferenţele dintre un credit de consum şi un card decredit, iar asta este una dintre explicaţiile cererii slabe dinprezent. Totuşi, dacă pe creditul de consum vânzările noi abiaacoperă rambursările, pe cardurile de credit vedem o creştere deaproape 10% a sumelor utilizate. Sunt optimist pentru 2011,deoarece observăm o creştere a utilizării cardurilor", spuneZganjer.

Deocamdată, BCR a prezentat doar opt comercianţi parteneri însistemul de rate, numele cel mai sonor de pe listă fiind lanţul dehypermarketuri Real.

"Avem o listă scurtă de comercianţi parteneri şi nu va deveniprea lungă în următoarele trei luni, pentru că am ales să mergem înprima fază spre retailerii cu care avem volume semnificative. Pelistă sunt 15 comercianţi, cu 300 de puncte de vânzare la nivelnaţional, însă vorbim aici în general de liderii de pe segmentelelor de piaţă. Ulterior vom merge şi spre comercianţii mai mici",spune Zganjer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO