Bănci și Asigurări

BCR si-a facut vehicul in Olanda prin care va emite bonduri in Luxemburg

BCR si-a facut vehicul in Olanda prin care va emite bonduri in Luxemburg

Andreas Treichl, CEO al Erste Group

14.09.2009, 00:00 87

BCR, cea mai mare banca locala, se pregateste sa iasa pe pieteleinternationale de capital pentru a face rost in timp de pana la 3mld. euro, dupa ce banca-mama Erste Group i-a asigurat necesarul devaluta in cei aproape trei ani care au trecut de laprivatizare.

In primavara BCR a infiintat un vehicul specializat inregistratin Olanda - BCR Finance - pentru atragerea de finantare mai ales depe piata externa, iar recent Comisia de Supraveghere a SectoruluiFinanciar din Luxemburg a aprobat prospectul prin care aceastaentitate urmeaza sa emita obligatiuni cu structuri si scadentediferite in limita plafonului de 3 mld. euro.

Dealer si arranger la emisiunile de titluri va fi Erste Group,in timp ce pe post de agent pe pietele internationale a fost aleasasucursala din Luxemburg a BNP Paribas Securities. Programul definantare a fost aprobat de o AGA Extraordinara a BCR de pe 30aprilie.

Nicio finantare de pe piata externa de peste treiani

BCR nu a mai iesit pe piata externa de capital din decembrie2005, cand a lansat o emisiune de eurobonduri pe trei ani, invaloare de 500 mil. euro si la o dobanda de 3,75% pe an.

Intregul imprumut a fost rambursat anticipat in decembrie 2008cu bani obtinuti de la Erste printr-o tranzactie intra-grup. Deasemenea, pana la sfarsitul lui 2008 BCR a stins toate datoriile pecare le mai avea din doua imprumuturi externe sindicalizatecontractate in 2005.

De ce aceasta schimbare a manierei de finantare invaluta a BCR?

Reprezentantii Erste Group afirma ca banca-mama si-a asumatangajamentul de a-si sprijini subsidiarele, insa la un cost care sareflecte prima de lichiditate si riscul de tara. Adica de cand s-aagravat criza BCR a trebuit sa plateasca un pret mai mare pentruvaluta furnizata de Erste, din cauza cresterii primei de risc detara pentru Romania. In prezent, banca are in sold doua creditesubordonate de la Erste in valoare de aproape 317 milioane deeuro.

Austriecii sustin ca BCR ar putea obtine finantare la costurimai favorabile din surse alternative, precum obligatiunile pe carebanca urmeaza sa le emita pe piata din Luxemburg si chiar si peBursa de la Bucuresti pentru resurse in lei. BCR are insa ratingurinet inferioare bancii-mama, inclusiv din cauza ratingurilorRomaniei, fiind exclus sa se poata finanta mai ieftin decatErste.

"In ceea ce priveste finantarea de pe pietele de capital,politica generala este ca aceasta sa fie operata la nivel de grupde catre entitatea care o poate accesa cel mai ieftin (in spetaholdingul). Din acest punct de vedere, holdingul si-a asumat si isionoreaza angajamentul de a sprijini subsidiarele locale cufinantare /lichiditate. In momentul in care finantarea/lichiditateaeste canalizata catre aceste subsidiare, ea trebuie insa sareflecte conditiile de piata (prima de lichiditate, riscul de taraetc.). Pot aparea insa situatii in care finantari din sursealternative pot avea costuri mai favorabile, iar subsidiarelelocale pot decide sa acceseze aceste surse de finantare in functiede propria lor strategie", au explicat pentru ZF reprezentantiiErste.

Doar o treime din depozitele BCR sunt invaluta

In conditiile in care aproape 55% din creditele acordate de BCRsunt in valuta (in principal in euro), depozitele la termen invaluta nu pot acoperi intreg necesaul de finantare, mai ales pesegmentul corporate, asa cum cere strategia de baza a grupuluiErste. Doar 33% din depozitele atrase de BCR sunt in valuta. Prinprospectul de emisiune aprobat de autoritatea de supraveghere dinLuxemburg, BCR isi exprima intentia ca in cursul acestui an sa-simentina solvabilitatea peste pragul de 10%, asa cum au cerut BNR siFMI.

In noile conditii de criza, banca a pregatit un plan de urgentapentru managementul lichiditatii in situatii deosebite, careprevede diferite scenarii potentiale si proceduri de monitorizaresi acoperire a riscului de lichiditate.

Erste Group: Holdingul si-a asumat si isionoreaza angajamentul de a sprijini subsidiarele locale cufinantare /lichiditate. In momentul in care finantarea/lichiditateaeste canalizata catre aceste subsidiare, ea trebuie insa sareflecte conditiile de piata (prima de lichiditate, riscul de taraetc.). Pot aparea insa situatii in care finantari din sursealternative pot avea costuri mai favorabile, iar subsidiarelelocale pot decide sa acceseze aceste surse de finantare in functiede propria lor strategie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO