Bănci și Asigurări

BNR a plasat luna trecută încă 240 mil. euro din rezerva valutară în titluri de stat

BNR a plasat luna trecută încă 240 mil. euro din...

Autor: Andra Oprescu

03.10.2014, 00:00 148

Creşterea plasamentelor în titluri de stat a rezervelor valutare deţinute de BNR a continuat şi în septembrie, în principal pe fondul revenirii pe creştere a rezervelor. Astfel, valoarea acestor titluri a crescut cu aproximativ 240 de milioane de euro în ultima luna, potrivit datelor BNR. Rezervele valutare administrate de  Banca Naţională au crescut cu echivalentul a 186 mil. euro în septembrie, după mai multe luni de scăderi consecutive, şi au revenit astfel peste pragul de 31 miliarde de euro.

Pe lângă această creştere,  BNR a mutat în luna septembrie încă circa 50 de  milioane de. euro din depozitele plasate la băncile centrale în titluri emise de alte state, care au ajuns astfel la un nou vârf al ultimului an de 28,5 miliarde de euro. Plasamentele în titluri de stat au urcat după această mişcare la aproape 92% din rezervele valutare. Ponderea depozitelor făcute de BNR la bănci centrale s-a situat în jur de 8% din rezervele valutare. 

Aceste plasamente ajunseseră chiar la 25% din rezervele totale în toamna anului 2012. BNR poate cumpăra obligaţiuni emise de alte state, dar nu poate cumpăra direct titluri de stat emise de Ministerul de Finanţe. Banca centrală administrează însă sumele în valută împrumutate de Ministerul Finanţelor de pe piaţa internă sau de pe pieţele internaţionale. Deciziile privind plasarea rezervei valutare se iau de către comitetul de administrare a rezervelor internaţionale care funcţionează la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO