Bănci și Asigurări

BNR a strans de pe piata valutara 444 mil. euro in doua luni

04.09.2003, 00:00 11



Cumpararile BNR de pe piata valutara au crescut in luna august la 269 milioane de euro, fata de 175 mil. euro in iulie, interventiile sale fiind reflectate intr-o viteza mai mare de depreciere a leului.



Asa cum a anuntat la inceputul lunii trecute, Banca Nationala si-a consolidat in august pozitia de cumparator net pe piata valutara, majorandu-si astfel rezervele valutare in administrare pana la 6,6 miliarde de euro. In opt luni, rezervele valutare ale BNR au crescut cu 15%.



Cresterea rezervelor cu aproape 368 milioane de euro in luna august a fost sustinuta in primul rand de cumpararile de valuta in valoare de 269,2 milioane de euro realizate printr-o serie de interventii considerate de multe ori agresive de catre jucatori. La acestea s-au adaugat venituri din administrarea rezervei internationale de 11,1 milioane de euro.



Rezerva nu a resimtit platile in contul ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor, care au crescut cu putin fata de luna iulie, insumand 57,5 milioane de euro.



La cresterea rezervelor valutare au mai contribuit intrari nete rezultate din majorarea cotei rezervelor minime in valuta pe care trebuie sa le constituie la BNR bancile comerciale, cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare si cotizatii, toate in valoare de 145 milioane de euro.



Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat, la inceputul lunii trecute, ca rezervele internationale trebuie sa creasca, pentru a reveni la gradul confortabil de acoperire a importurilor inregistrat la inceputul acestui an.



Gradul de acoperire a scazut de la 4,2 luni de import la sfarsitul anului 2002 la 3,8 luni de import, dupa primele sase luni din 2003, pe fondul cresterii rapide a importurilor de la o luna la alta. La nivelul record atins de importuri in iulie - 1,9 miliarde de euro, acestea mai erau acoperite de rezerva BNR de numai 3,3 ori - aproape de pragul minim de siguranta.



Rezerva valutara a BNR a inregistrat saltul la peste sase miliarde de euro in luna iulie, in principal datorita intrarii sumelor obtinute de Ministerul Finantelor prin emisiunea de euroobligatiuni, in valoare de 690 milioane de euro.



Pana la sfarsitul anului, BNR mai are de facut plati in contul datoriei publice directe si garantate de Ministerul Finantelor in valoare de peste o jumatate de miliard de euro. Platile respective includ si 150 milioane de euro reprezentand rascumpararea unei emisiuni de eurobonduri scadente.



In aceste conditii, pentru a atinge obiectivul de majorare a rezervelor valutare pe masura cresterii lunare a importurilor, adica pana la cel putin 7 miliarde de euro, BNR ar trebui sa cumpere cate 250-300 milioane de euro pe luna.



Piata valutara inregistreaza insa deja deficite valutare importante, care s-au ridicat la aproape 140 milioane de euro in ultimele saptamani ale lunii august. Avand in vedere semnalele care indica o mentinere a acestor deficite, daca nu chiar o crestere, va fi dificil ca banca centrala sa-si realizeze programul de cumparari de valuta fara sa preseze in directia unei deprecieri importante a leului. Aceasta va depinde si de miscarile cursului euro/dolar in lunile urmatoare, insa oricum va antrena anumite riscuri de crestere a inflatiei.



Inca din cursul lunii august, interventiile bancii centrale in piata valutara au avut ca efect o slabire mai rapida a leului. Dupa opt luni din acest an, cotatia leului coborase cu 4,8% in raport cu un cos format din 60% euro si 40% dolar, fata de o depreciere de numai 3% la sfarsitul lunii iulie.



De fapt, o data cu anuntul privind intentia de majorare a rezervelor valutare, guvernatorul BNR a confirmat revizuirea, tintei de apreciere reala a monedei nationale de la 3-5% la aproximativ 2%.



In luna august, rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 105,3 tone, insa valoarea acesteia a crescut la 1.150,9 milioane euro datorita mentinerii tendintei de crestere a pretului aurului pe piata internationala. Astfel, rezervele internationale ale BNR - valute plus aur - se ridica la sfarsitul lunii august la peste 7,8 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels