Bănci și Asigurări

BNR a strans in iunie 104,5 mil. euro

03.07.2003, 00:00 18



Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei(BNR) au crescut, in luna iunie cu 104,5 milioane de euro, atingand nivelul de 5,38 de miliarde euro. Cresterea din iunie vine dupa scaderea drastica din mai cand din visteria bancii centrale au iesit 481,3 milioane euro.



Pe parcursul lunii trecute, la rezerva valutara s-au adaugat sume obtinute de Ministerul Finantelor Publice din emisiuni de titluri de stat in valuta totalizand 87,8 milioane euro si intrari de 140,1 milioane euro din modificari de rezerva minima obligatorie, comisioane si alte venituri. In acelasi timp, veniturile din administrarea rezervei valutare s-au ridicat la 13,2 milioane euro.



BNR a platit 136,6 milioane de euro in contul ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice.



Inca de la inceputul anului s-a spus clar ca anul acesta nu se mai justifica un ritm de crestere al rezervelor valutare comparabil cu cel din 2002 - cand rezervele au crescut cu aproximativ 2 miliarde de dolari - si ca o crestere de 700-800 milioane de euro ar fi suficienta. La sfarsitul lui 2002 rezervele, calculate in euro, erau de 5,9 miliarde de euro.



Evolutia rezervelor valutare va urma, in principal, ritmul de crestere a importurilor si va avea in vedere gradul de acoperire a refinantarii datoriei private externe din surse bancare.



Rezerva de aur s-a mentinut la 105,3 tone, dar valoarea acesteia s-a redus la 1,02 milioane euro. Astfel, rezervele internationale ale BNR - valute plus aur - au fost la finele lui iunie de peste 6,4 miliarde euro.



Platile scadente, pana la finele anului, in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 671 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels