Bănci și Asigurări

BNR: Dobânzile la credite, un factor secundar care influenţează negativ activitatea companiilor

BNR: Dobânzile la credite, un factor secundar care influenţează negativ activitatea companiilor

Autor: Ciprian Botea

26.12.2010, 15:28 43

Dobânzile la credite şi cursul de schimb sunt factori secundaricare influenţează negativ activitatea companiilor din industrie şiconstrucţii, principalele elemente care frânează producţia fiindnivelul redus al cererii şi blocajul financiar, arată un sondajrealizat de Banca Naţională în rândul agenţilor economici.

O influenţă negativă de intensitate relativ scăzută vor continuasă exercite nivelul ridicat al ratelor dobânzilor bancare (înopinia a 9 la sută din totalul companiilor industriale şi deconstrucţii) şi evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale(în proporţie de 10 la sută)", potrivit celui mai recent buletin deconjunctură publicat de BNR.

Cererea deficitară a fost indicată ca fiind principalul factorde frânare a producţiei de către 40% dintre companiile dinindustrie şi 28 dintre firmele de construcţii. În cazulrespondenţilor care activează în construcţii, 54% dintre aceştia auinducat blocajul financiar ca fiind cel mai important obstacol.

Nivelul dobânzilor bancare este considerat un factor secundar defrânare a activităţii agenţilor economici în condiţiile în care înultimele luni costul creditelor acordate companiilor s-a redussimţitor. Dobânda medie la împrumuturile noi acordate companiilor acoborât în noiembrie la 9,86% pe an, fiind cu circa şase puncteprocentuale sub nivelul din urmă cu un an, conform statisticilorBNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO