Bănci și Asigurări

BNR se lupta sa sterilizeze lichiditatea

29.11.2002, 00:00 19

Banca Nationala a continuat ieri pentru a treia zi consecutiv sa fie prezenta pe piata monetara si sa sterilizeze surplusul de lei existent. Numai ieri banca centrala a atras depozite in suma de peste 1.500 miliarde de lei, maturitatile acceptate fiind de doua spatamani si trei luni. Si dobanzile platite au ramas nemodificate, bancile primind o dobanda de 19,55% pe an pentru scadenta doua saptamani, respectiv 20% pentru scadenta trei luni.
Dobanzile interbancare au crescut usor pe parcursul zilei, de la 15/19% la deschidere la 19/23% la finalul zilei, dar volumul tranzactiilor a fost destul de redus.
Nici cei care tranzactioneaza pe piata valutara nu au avut ieri o zi prea agitata, desi aproape toata ziua cursurile au fluctuat. In prima parte a zilei in piata au predominat ordinele de cumparare de valuta cand cotatiile au ajuns pana la maximul zilei - 33.565/33.585 lei/dolar. De la acel nivel s-a inceput vanzarea, apoi s-a stabilit cursul oficial la 33.553 lei/dolar, pentru ca pe finalul in ecranele dealerilor sa fie fie cotatiie de 33.550/33.570 lei/dolar.
"A fost o zi destul de linistita, desi cotatiile au fluctuat usor. Volumul tranzactiilor insa nu se poate spune ca a iesit din limitele unei zile normale", a comentat un dealer.
Pentru astazi trezorerieii nu intrevad modificari insemnate in evolutia cursului de schimb, poate doar daca pe pietele externe raportul euro/dolar inregistreaza fluctuatii anormale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels