Bănci și Asigurări

BRD a făcut profit de 282 mil. lei în semestrul I

BRD a făcut profit de 282 mil. lei în semestrul I

Foto Lucian Muntean

Autor: Cristian Hostiuc

02.08.2011, 00:07 516

BRD-SocGen a raportat pe trimestrul al doilea un profit net de159 mil. lei (38 mil. euro), în creştere cu 30% faţă de trimestrulI, dar cu circa 5% sub câştigul din aceeaşi perioadă din 2010.

La nivelul primului semestru, banca a avut un rezultat net de282 de milioane de lei (67,5 milioane de euro), în scădere cu 23%comparativ cu semestrul I de anul trecut, din cauza evoluţiei maislabe din prima parte a lui 2011. Cifrele sunt calculate dupăstandardele româneşti de contabilitate. BRD este a doua bancă de pepiaţă după BCR ca nivel al activelor, cu 47,6 miliarde de lei lasfârşitul semestrului I, însă în acelaşi timp este prima ca nivelal profitabilităţii, în condiţiile în care întreg sistemul bancar aadunat un profit de numai 94,5 milioane de lei în prima jumătate aanului. Activele au rămas practic la nivelul de la sfârşitul lui2010, fiind însă mai mici cu 2,1% faţă de 30 iunie 2010.

BRD a rămas însă cea mai profitabilă bancă din sistem, realizândaproape trei sferturi din câştigul cumulat al primelor zece băncide pe piaţă, de circa 380 mil. lei, unele dintre acestea avândchiar pierderi.

Pe primul semestru din 2010 profitul cumulat de primele zecebănci fusese de 573 mil. euro, adică mai mare cu peste 50%.

"Cred că, într-un mediu economic dificil BRD a demonstrat, încursul primului semestru, soliditatea modelului de bancă universalăşi capacitatea de a genera profit", a declarat Guy Poupet,preşedintele BRD-SocGen.

Cererea redusă de credite a continuat să marcheze afacerilebăncii: soldul creditelor pentru persoane fizice este în continuarecu 3% sub nivelul din urmă cu un an chiar dacă a urcat uşor întrimestrul al doilea, până la 16,05 mld. lei. Pe zona corporate,volumul creditelor a urcat cu 1% faţă de nivelul de la sfârşitullui 2010, până la 15,14 mld. lei.

Totuşi, banca a reuşit să-şi diminueze cu 8% cheltuielile cuprovizioanele pe primul semestru, până la 581 milioane de lei.

"Pe fondul unor turbulenţe internaţionale fără precedent curepercusiuni serioase şi în economia românească, «beneficiind» deun cadru legislativ de multe ori prea permisiv, confruntându-ne nude puţine ori cu un comportament excesiv din partea anumitorclienţi, banca noastră a reuşit încă o dată să demonstrezeviabilitatea şi coerenţa modelului său de business", a comentatSorin Popa, director general adjunct al BRD SocGen(vicepreşedinte).

El spune că pentru a reuşi să depăşim cu toţii cu bine acestemomente este nevoie, în afară de respectarea echilibrelormacroeconomice, de reconstrucţia încrederii, mai multă toleranţă şibun-simţ, precum şi de o abordare pozitivă şi fără părtinire lanivelul comunicării prin mass-media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO