Bănci și Asigurări

Ce se întâmplă cu banii pe care îi ţineţi în conturile curente? Băncile fac 2 milioane de euro pe zi gratis din banii clienţilor

Autor: Claudia Medrega

13.04.2024, 09:30 140019

♦ Pentru sumele păstrate de români şi firme la bănci în conturi curente, în depozite la vedere, băncile nu au costuri pentru că dobânzile sunt zero sau apropiate de zero ♦ În timp ce la economiile românilor din conturi curente dobânzile tind spre zero, băncile obţin câştiguri din depozitele plasate de ele la BNR la dobândă de 6% la facilitatea de depozit ♦ Ponderea depozitelor bancare la vedere este majoritară, de peste 50% din total l BNR: Proporţia majoritară a depozitelor la vedere în portofoliul băncilor asigură menţinerea unor costuri de finanţare reduse ♦ Depozitele overnight, adică sumele din conturi curente, din depozite la vedere, se apropiau de 300 mld. lei (circa 60 mld. euro) în februarie ♦ Sistemul bancar a obţinut în 2023 un profit record, de aproape 14 mld. lei ♦ Veniturile băncilor din dobânzile la credite sunt mai mult decât duble faţă de cheltuielile băncilor cu dobânzile plătite la depozitele la termen.

Sumele păstrate de populaţie şi firme în conturi curente, în depozite la vedere, care sunt de fapt bani „gratis“ pentru bănci în condiţiile în care nu plătesc dobânzi pentru aceştia, au ajuns la nivelul de 60 mld. euro (echivalent), devenind o sursă importantă de profit pentru bănci.

Practic, pentru sumele păstrate de români şi firme la bănci în conturi curente, în depozite la vedere, băncile nu au costuri pentru că dobânzile sunt zero sau apropiate de zero. Pe de altă parte, băncile obţin câştiguri din depozitele plasate de ele la BNR la dobândă de 6% la facilitatea de depozit pe o zi. Adică, băncile fac venituri din dobânzile la depozitele plasate de ele la BNR, dar nu au cheltuieli cu dobânzile pentru banii românilor din conturi curente la bănci. Ponderea depozitelor bancare la vedere este majoritară, depăşind 50% din totalul depozitelor. În perioada 2020-2023 ponderea depozitelor la vedere a oscilat între 52% şi 66% din depozitele totale, după cum reiese din datele BNR. Conform celor mai recente date ale băncii centrale, depozitele overnight, adică sumele din conturi curente, din depozite la vedere, se apropiau de 300 mld. lei (circa 60 mld. euro) în februarie 2024, în timp ce depozitele totale ale populaţiei şi companiilor se îndreaptă spre 600 mld. lei.

La un nivel mediu al depozitelor de 10 mld. euro (echivalent), medie zilnică, depozite plasate de băncile comerciale la BNR în T1, la o dobândă de 6% pe an (cât este dobânda remunerată băncilor de banca centrală la facilitatea de depozit), băncile obţin câştiguri de circa 2 mil. euro/zi doar din banii parcaţi astfel la banca centrală. Ipotetic, dacă băncile ar plasa mare parte sau toţi banii din conturile curente ale românilor la BNR pe o zi câştigurile ar fi de miliarde de euro.

„Volumul depozitelor aflate în portofoliul instituţiilor de credit este în creştere, susţinut cu precădere de sursele atrase din cadrul sectorului gospodăriilor populaţiei, proporţia majoritară a depozitelor la vedere în portofoliul băncilor asigurând menţinerea unor costuri de finanţare reduse“, susţine BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra stabilităţii financiare.

O altă sursă de profit a băncilor provine din marja de câştig dintre dobânzile încasate de bănci la credite şi dobânzile plătite clienţilor la depozitele la termen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro