Bănci și Asigurări

CEC Bank dă finanţări fermierilor într-o schema de granturi lansată de Ministerul Agriculturii pentru subvenţionarea dobânzilor la credite

CEC Bank dă finanţări fermierilor într-o schema de...

Autor: Cristina Bellu

04.04.2024, 10:38 185

CEC Bank a semnat convenţiile pentru acordarea Creditului Fermierul, schemă de ajutor de stat lansată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin care fermierii pot accesa granturi pentru subvenţionarea dobânzilor la credite. Dobânda este standard, respectiv ROBOR 3M plus 1,95 p.p. Rata dobânzii prevăzută se suportă astfel: valoarea reprezentând ROBOR la 3 luni - de către bugetul de stat, prin bugetul MADR (în limita ajutorului maxim de 280.000 euro/beneficiar prevăzut de Cadrul temporar Ucraina); valoarea reprezentând marja (de maximum 1,95% pe an) - de către beneficiarul creditului.

„Creditul Fermierului este funcţional, fiind îndeplinite toate procedurile legislative şi toţi paşii procedurali, iar CEC Bank este printre băncile care au semnat deja convenţiile pentru acordarea creditelor“, spune Bogdan Alexandrescu, director al Direcţiei AGRI din CEC Bank. 

Potrivit acestuia, perioada de creditare este de maxim 60 luni iar beneficiarii acestui program sunt fermierii, care desfăşoară activităţi în domeniul agricol vegetal/zootehnic prin Codurile CAEN 011 ñ 015, care cuprind cultivarea plantelor nepermanente, a plantelor din culturi permanente, a plantelor pentru înmulţire, creşterea animalelor şi activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor). 

Destinaţia creditului este pentru finanţarea activităţii curente în domeniul agricol, cu excepţia activităţilor de comerţ. 

Valoarea facilităţii de credit se stabileşte şi va fi corelată cu necesarul de capital de lucru al firmei şi în funcţie de cifra de afaceri/valoarea încasărilor. 

Conform convenţiei de implementare încheiată între Bancă şi FGCR, pentru beneficiarii eligibili se va estima partea din rata dobânzii reprezentând valoarea ROBOR la 3 luni, care reprezintă ajutorul de stat. Acesta se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat - Cuantumuri limitate ale ajutoarelor din Cadrul temporar Ucraina, fără a depăşi echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO