Bănci și Asigurări

CEC cauta consultanti externi pe post de directori

14.01.2003, 00:00 31

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va angaja in urma unei licitatii internationale consultanti care vor asigura managementul institutiei, alaturi de directorii proprii, in vederea aplicarii programului de restructurare inaintea privatizarii bancii. Conducerea CEC spera ca cei care vor veni la licitatie sa aiba experinta in domeniul restructurarii caselor de economii sau a bancilor de retail.
Potrivit anuntului de cerere de expresii de interes lansat de CEC, la inceputul saptamani, consultantii interesati pot depune expresii de interes pana la data de 10 februarie a acestui an.
"Banca Mondiala finanteaza cu o anumita suma care va fi rambursata ulterior de CEC un program de conducere asistata prin care o parte din directorii nostrii vor fi asistati in implementarea unor programe de restructurare a departamentelor respective", a declarat pentru Ziarul Financiar, Constantin Teculescu, presedintele CEC.
El spune ca spera ca la licitatia care va avea loc sa vina echipe de consultanta cu experinta in domeniul restructurarii caselor de economii sau a bancilor de retail.
Selectarea consultantilor va fi realizata potrivit procedurilor publicate de catre Banca Mondiala. Programul va fi implementat de catre Ministerul Finantelor Publice, actionar majoritar al CEC.
Proiectul implica angajarea de consultanti, care pot fi manageri de banca sau ai unor societati de consultanta, care sa lucreze zilnic alaturi de directorii celor cinci departamente ale CEC: trezorerie, contabilitate, tehnologia informatiei, carduri si retea de distributie.
Printre obiectivele proiectului se numara dezvoltarea capacitatii institutiei de a opera ca o banca, precum si formularea de recomandari pentru imbunatatirea planului de restructurare pentru perioada 2002-2005.
Finantarea programului va fi realizata printr-un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), membra a grupului Bancii Mondiale.
 CEC are un capital social de 1.497 miliarde lei si este o banca avand ca obiect de activitate atragerea economiilor banesti in lei si valuta, primirea de  sume spre consemnare, acordarea de credite in lei si valuta, atat pentru persoane fizice si intreprinderile mici si mijlocii, cat si pentru administratia publica centrala si locala.
Potrivit acordurilor semnate de Romania cu institutiile financiare internationale, CEC trebuie sa fie privatizata in perioada 2005-2006.
CEC a fost pe prima pagina a ziarelor la sfarsitul anului trecut, odata cu aprobarea noului statul de functionare si potrivit caruia depozitele in lei si mai ales cele in valuta constituite de persoanele fizice CEC vor beneficia in totalitate de garantia statului. Garantarea in totalitate a depozitelor in valuta este practic o premiera in sistemul bancar romanesc pentru ca in mod curent depozitele constituite de populatie in banci sunt garantate in limita unui anumit plafon care este actualizat semestrial in functie de inflatie. Faptul ca de-a lungul timpului CEC-ul a beneficiat in totalitate de garantia statului, avand un  statut aparte, s-a vazut si in nivelul depozitelor in lei, Casa de Economii si Consemnatiuni detinand o cota de peste 30% din totalul depozitelor in banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO