Bănci și Asigurări

Clienţii băncilor vor alege între plata creditelor în rate egale sau descrescătoare

Clienţii băncilor vor alege între plata creditelor în rate egale sau descrescătoare

Autor: Alexandra Chelu

23.11.2010, 18:45 39

Populaţia va putea opta în ce mod se va rambursa un credit,respectiv după metoda ratelor egale calculate până la maturitatesau a ratelor descrescătoare, ultima variantă reducând costul totalal împrumutului, dar limitând suma atrasă în funcţie de gradul deîndatorare, informează Mediafax.

"Rambursarea creditelor pe termen mediu şi lung se poate face îndouă moduri: prin rate egale (anuităţi) şi prin ratedescrescătoare. Consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea princare doreşte să ramburseze creditul", precizează noul alineatintrodus la articolul 38 din OUG 50/2010, şi votat de Comisiapentru buget, finanţe şi bănci.

Iniţiatorii au argumentat că existe mai multe avantaje în cazulrambursării prin rate descrescătoare, cum ar fi dobânda totalăplătită, mult mai mică decât în cazul rambursării prin rate egale,fiind dat exemplu că la un credit de 300.000 de euro, pe 30 ani, cuo dobândă de 5,95% pe an, diferenţa este de 79.231 euro.

În motivaţie se mai arată că la rambursările descrescătoare sumaîmprumutată are rata de scădere mai mare, întrucât capitalulîmprumutat scade constant de la o lună la alta, clienţii plătescmai puţină dobândă în primii ani, iar în ultimii ani ai derulăriicreditului rata lunară mult mai mică decât în cazul rambursăriiprin anuităţi, ceea ce e în conformitate cu capacitatea de plată lavârste mai înaintate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO