Bănci și Asigurări

Consensul analistilor: Banca Nationala reduce azi dobanda

25.06.2007, 18:55 20

Analistii s-au pus in sfarsit de acord: BNR va reduce cel mai probabil rata dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, pana la 7% pe an, in sedinta Consiliului de Administratie programata astazi.
Mentinerea la cote joase a inflatiei si aprecierea solida a leului fata de euro in ultimele saptamani sunt argumentele oferite de analisti pentru motivarea acestei decizii potentiale. De obicei, analistii bancari au opinii destul de diferite privind masurile probabile ale bancii centrale. De data aceasta insa, opiniile converg catre o reducere usoara a dobanzii de politica monetara, de la 7,25% la 7% pe an.
De la inceputul anului si pana azi, BNR a redus dobanda cu 1,5 puncte procentuale, de la 8,75% la 7,25%. Analistii vad acum posibila inca o reducere, pana la 7%, poate ultima de anul acesta.
"BNR va reduce probabil dobanda cu un sfert de punct procentual", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Asteptarile sunt fundamentate de temperarea inflatiei de baza, in timp ce indicele preturilor de consum a crescut in ultimele doua luni, pe fondul unor cresteri ale preturilor administrate. "Cred ca BNR va reduce dobanda si este posibil sa continue si procesul de adaptare a bazei de calcul pentru rezervele minime obligatorii la metodologia Bancii Centrale Europene", explica Anghel. Analistii si-au temperat asteptarile privind reducerea cotelor de constituire pentru rezervele minime obligatorii, in conditiile in care o asemenea decizie ar avea un impact direct asupra rezervelor valutare ale BNR.
"Exista motive pentru care asteptam o noua reducere a dobanzii de politica monetara. Inflatia de baza a continuat sa scada, dar factorul cel mai important care ar sustine o reducere de dobanda este aprecierea rapida a leului de la inceputul anului, dar mai ales in ultimele luni", noteaza analistii Raiffeisen Bank in ultimul buletin dat publicitatii. Aprecierea leului aduce insa si riscuri: ieftinirea importurilor si continuarea cresterii explozive a deficitelor externe, mai ales a celui de cont curent.
Economistul-sef al BCR are insa o viziune mai optimista asupra aprecierii leului: el spune ca scaderea cotatiilor este alimentata nu doar de plasamentele speculative, ci si de vanzarile importante de valuta ale clientilor locali, atat persoane fizice cat si companii. "Avem volume foarte mari pe casele de schimb si vedem o crestere importanta comparativ cu anul trecut", explica Anghel, care considera acum ca remiterile romanilor din strainatate pot reprezenta in continuare o sursa importanta de finantare pentru deficitul de cont curent.
Radu Craciun, analist-sef la ABN Amro Bank, crede de asemenea intr-o reducere de dobanda. "O scadere de dobanda din partea BNR este foarte probabila, mai ales in conditiile aprecierii leului din ultima perioada", a comentat el.
Aprecierea rapida a leului din ultima perioada este vazuta ca factor determinant pentru o relaxare a politicii monetare si de analistii ING Bank.
"Reducerea dobanzii de la 7,25% la 7% este previzibila mai ales din cauza aprecierii leului cu inca 3% fata de euro, comparativ cu data ultimei decizii luate de BNR (inceputul lunii mai, n.red.)", afirma Florin Citu, economistul-sef al ING Bank. Exista insa si posibilitatea ca BNR sa lase dobanda nemodificata la 7,25%, ca semnal de restrictivitate a politicii monetare in raport cu o posibila relaxare a politicii bugetare, spune Citu. Incertitudinile privind climatul politic si bugetar necesita vigilenta din partea BNR, care ar putea raspunde prin mentinerea politicii monetare, considera analistul ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO