Bănci și Asigurări

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Romexterra de catre banca ungara MKB

17.10.2006, 19:50 12

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea bancii romanesti Romexterra de catre institutia ungara de credit MKB, a anuntat autoritatea de reglementare in domeniul concurentei.
"Consiliului Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica ce urmeaza a se realiza prin dobandirea, de catre MKB Bank Nyrt, a controlului direct asupra Romexterra Bank si, implicit, a controlului indirect asupra Romexterra Leasing si Romexterra Finance", se arata intr-un comunicat al Consiliului.
Romexterra Bank are activitati pe piata romaneasca a serviciilor bancare, pe piata serviciilor de leasing, prin Romexterra Leasing IFN, si pe piata investitiilor financiare, prin Romexterra Finance.
MKB Bank face parte din grupul german BayernLB, care nu este prezent pe piata romaneasca. La inceputul lunii octombrie, MKB si Romexterra au incheiat contractul prin care banca ungara a devenit proprietarul institutiei romanesti de credit, controland 55,36% din capital.
Operationala din martie 1994, Romexterra a fost infiintata de un grup de firme cu activitati in industria petroliera si a gazelor naturale. Banca avea, la sfarsitul primului semestru, active totale in valoare de 1,09 miliarde de lei, in stagnare fata de decembrie 2005, in timp ce profitul net a crescut cu 86%, la 16,02 mil. lei.
Consultantii financiari ai MKB pentru aceasta tranzactie au fost Deloitte si Enterprise Capital, consultanta juridica fiind asigurata de firma de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu.
MKB a oferit un pret de 6 lei pentru o actiune Romexterra in cadrul ofertei sale derulate prin intermediul societatii cipriote Demera. Au optat sa-si vanda actiunile catre MKB companiile Petrom, Petromservice, Delta Asigurari, sindicatele din industria petroliera si a gazelor, precum si peste 30.000 de persoane fizice, sustin surse apropiate Romexterra. Compania de private equity PPF Investments a lansat in ultima decada a lunii septembrie propria oferta publica la un pret de 8 lei pentru o actiune Romexterra.
"Oferta noastra a fost foarte bine primita de catre actionarii Romexterra. Sunt inca multi care vor sa vanda catre noi. Am decis sa prelungim oferta pana pe 17 noiembrie 2006, intrucat vrem sa-i asiguram pe actionarii Romexterra ca toata lumea va avea suficient timp sa vanda actiunile. Credem ca aceasta perioada aditionala este in beneficiul ambelor parti", afirma Michal Susak, CEO al PPF Investments.
Oficialii PPF si-au anuntat intentia de a se implica in conducerea bancii si in strategia de dezvoltare viitoare de pe pozitia de al doilea mare actionar al Romexterra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO