Bănci și Asigurări

Credit Suisse a înregistrat ieşiri de 69 mld. dolari în timpul crizei din T1. Rezultatele scot la iveală amploarea sarcinii pe care UBS trebuie să şi-o asume după preluarea orchestrată de stat a creditorului vechi de 167 de ani

Credit Suisse a înregistrat ieşiri de 69 mld. dolari...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.04.2023, 12:38 162

Credit Suisse a înregistrat ieşiri în valoare de 61,2 miliarde de franci elveţieni (68,6 miliarde de dolari) în primul trimestru, deoarece clienţii au căutat să migreze din cadrul băncii, expunând amploarea sarcinii pe care o are de îndeplinit UBS după preluarea rivalului său elveţian, scrie Financial Times.

Exodul clienţilor a reprezentat cea mai acută retragere înregistrată de banca elveţiană în ultima vreme, a declarat luni Credit Suisse, adăugând că în timp ce ieşirile s-au stabilizat, acestea nu s-au inversat.

Unitatea emblematică de gestionare a averilor a Credit Suisse a pierdut 9% din active în primul trimestru, o scurgere care va reduce comisioanele pe care le generează şi „va genera probabil o pierdere substanţială în gestionarea averilor" în al doilea trimestru, a declarat Credit Suisse la publicarea rezultatelor pentru primul trimestru.

Preluarea de către UBS, în valoare de 3,25 miliarde de dolari, reprezintă primul moment când două instituţii financiare de importanţă sistemică la nivel mondial sunt reunite, marcând cea mai importantă tranzacţie bancară de la criza financiară de acum 15 ani.

În contextul actual, tranzacţia presupune riscuri uriaşe de integrare pentru UBS. Analiştii au precizat că ambele bănci ar putea pierde clienţi, în special pe cei bogaţi, care au conturi la ambii creditori şi care acum doresc să-şi minimizeze riscurile.

„Magnitudinea pierderilor şi a ieşirilor este alarmantă", a declarat luni Thomas Hallett, analist la Keefe, Bruyette & Woods.

„Mai sunt multe de aşteptat. Pur şi simplu, chiar dacă UBS reuşeşte să elimine costuri de 8 miliarde de franci elveţieni până în 2027, traiectoria veniturilor este atât de afectată încât afacerea ar putea rămâne o povară pentru rezultatele operaţionale ale UBS, dacă nu se anunţă un plan de restructurare bine elaborat".

Credit Suisse a raportat o pierdere ajustată de 1,3 miliarde de franci elveţieni înainte de impozitare pentru acest trimestru. Banca a raportat un venit net de 12,4 miliarde de franci elveţieni pentru trimestrul în cauză, cifră susţinută de un câştig contabil de 15 miliarde de franci elveţieni provenit din controversata ştergere a unor deţinători de obligaţiuni Credit Suisse în cadrul operaţiunii de salvare.

Deţinătorii de obligaţiuni de capital suplimentar de rangul unu - un instrument de datorie care poate fi convertit în acţiuni - care au fost afectaţi au intentat un proces împotriva autorităţii de reglementare bancară din Elveţia, Finma, din cauza acestei decizii. Este de aşteptat ca cererea în cauză să fie primul pas dintr-un lung şir de astfel de evenimente în următorii ani.

Măsura a majorat temporar rata de capitaluri proprii de rang 1 (common equity tier one) a Credit Suisse - un indicator al rezistenţei sale financiare - de la 14,1% la 20,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO