Bănci și Asigurări

Credite imobiliare de 300 mil. euro in noiembrie

Credite imobiliare de 300 mil. euro in noiembrie
23.01.2008, 17:47 22

Creditul ipotecar a accelerat puternic in noiembrie, sustinut de o revenire a finantarilor in valuta, urcand pana la un sold de 13,18 miliarde de lei (3,77 miliarde de euro), arata datele BNR.
Doar in luna noiembrie finantarile pentru investitii imobiliare au urcat cu 9,7%, ritmul anualizat de crestere accelerand la 68%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Expansiunea a fost alimentata de cresterea creditelor in valuta, care au facut un salt de 10,5%, pana la echivalentul a 11,7 miliarde de lei (3,36 miliarde de euro). Ritmul este usor distorsionat totusi de evolutia cursului, in conditiile in care leul a pierdut peste 4% in fata euro in noiembrie. Exprimata in euro, cresterea creditelor imobiliare ar fi fost de putin peste 5%.
Comparativ cu noiembrie 2006, aceste imprumuturi marcheaza o crestere cu 77%, acesta fiind cel mai mare ritm anualizat de expansiune inregistrat din primavara lui 2005.
De altfel, in luna noiembrie BNR a decis sa majoreze dobanda de politica monetara, argumentand ca dinamica rapida a creditarii alimenteaza un consum deja nesustenabil. Totusi, BNR are putine parghii pentru a actiona asupra creditelor in valuta. Singura parghie eficace este rata rezervelor minime obligatorii, care se afla deja la un nivel foarte inalt, de 40%, pentru sumele in valuta.
Creditul ipotecar in lei a urcat in noiembrie cu 3,5%, respectiv mai incet decat in octombrie, ajungand la 1,4 miliarde de lei.
Ritmul anualizat a continuat astfel sa incetineasca, pana la 19%.
Bancherii recomanda alegerea euro pentru imprumuturile pe termen lung (avand in vedere ca in cativa ani Romania va adopta moneda unica europeana). Totusi, cei care au venituri in lei si au ales aceasta varianta suporta acum un efort suplimentar, in conditiile in care deprecierea cursului a facut ca ratele, exprimate in lei, sa creasca.
Potrivit datelor BNR, creditul ipotecar reprezinta mai putin de 20%, dar statisticile sunt distorsionate, in conditiile in care multe credite de valoare mare, garantate cu ipoteca (asa-numitele home-equity), sunt trecute in categoria celor de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels