Bănci și Asigurări

Creşterile de taxe şi majorările de pensii şi salarii amână reducerea dobânzii de către BNR

Creşterile de taxe şi majorările de pensii şi salarii...

Autor: Claudia Medrega

15.01.2024, 00:07 562

Deşi inflaţia „şi-a accelerat peste aşteptări scăderea“, economia „a încetinit semnificativ creşterea“, iar creditarea creşte lent, BNR ţine dobânda-cheie la 7%, anticipând creşterea inflaţiei în ianuarie, urmată de scăderi, dar şi incertitudini şi riscuri din cauza fiscalităţii.

Boardul BNR a preferat să rămână prudent şi a menţinut dobânda-cheie la 7% în prima şedinţă de politică monetară din 2024, la fel cum a făcut şi în precedentele şapte şedinte din 2023, deşi evidenţiază faptul că inflaţia „şi-a accelerat peste aşteptări scăderea“, economia „a încetinit semnificativ creşterea“, iar creditarea creşte lent. La început de an, banca centrală anticipează creşterea inflaţiei în ianuarie, urmată de scăderi, dar şi incertitudini şi riscuri pentru inflaţie, în principal din cauza fiscalităţii.

„Rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat peste aşteptări scăderea în primele două luni ale trimestrului IV 2023, coborând la 6,72% în noiembrie, de la 8,83% în septembrie, în condiţiile continuării încetinirii creşterii preţurilor alimentelor şi energiei, precum şi ca urmare a ieftinirii combustibililor, sub impactul diminuării cotaţiei ţiţeiului“, a transmis BNR după şedinţa de politică monetară de vineri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO