Bănci și Asigurări

Ce criză? Băncile dau din nou dividende: La puţin timp după ce a vândut pe piaţa externă euroobligaţiuni verzi de 700 mil. euro, BCR a decis: până la urmă va da dividende de 230 mil. euro din profitul din 2022

Ce criză? Băncile dau din nou dividende: La puţin timp...

Autor: Claudia Medrega

29.05.2023, 00:08 4277

BCR a convocat acţionarii la AGA spre final de iunie, după ce la AGA din aprilie se răzgândise, la recomandarea BNR, şi nu a aprobat dividendele ordinare de 1,14 mld. lei (230 mil. euro) aflate pe ordinea de zi.

BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, controlată de grupul austriac Erste, vrea să trimită în cele din urmă la acţionarii din Austria dividende ordi­nare de 1,14 mld. lei (echivalen­tul a 230 mil. euro) din profitul din 2022, decizia conducerii băncii venind la puţin timp după emisiunea record de euroobligaţiuni verzi prin care a împrumutat 700 mil. euro.

BCR a convocat din nou acţionarii la AGA spre finalul lunii iunie, după ce la AGA din aprilie se răzgândise, la recoman­darea BNR, şi nu a aprobat dividendele ordinare de 1,14 mld. lei aflate pe ordinea de zi.

Banca a raportat pentru anul 2022 la nivel individual un profit net de 1,83 mld. lei, din care cea mai mare parte, adică circa 65%, ajunge la acţionari sub formă de dividende până la sfârşitul anului 2023. În luna aprilie, BNR le-a trimis băncilor o scrisoare prin care le-a solicitat „o abordare prudenţială în ceea ce priveşte distribuirea de dividende din profitul anului 2022“, în contextul obligaţiei de a respecta cerinţa MREL, pe fondul capacităţii limitate a pieţelor de capital.

Prin emisiunea de bonduri verzi de 700 mil. euro, BCR susţine că „acoperă în avans o parte semnificativă din ţinta totală de instrumente eligibile MREL planificată pentru 2023, într-un mediu de piaţă global dificil“. Totodată, BCR dă asigurări că „a acoperit întregul plan pentru 2023 în ceea ce priveşte obligaţiunile de categorie senior“. BCR mai susţine şi că planifică şi aplică o abordare prudentă în orice moment în ceea ce priveşte consolidarea continuă a calităţii bilanţului său, a dimensiunii şi a structurii capitalului său.

„Decizia de a distribui dividende în 2023 ţine cont de Strategia de Capital a Grupului BCR, conform căreia atât ratele de capital, cât şi ţinta MREL vor fi îndeplinite în mod confortabil. După cum am menţionat, aceasta ia în considerare într-o manieră prudentă creşterea noastră organică planificată pentru anul 2023, aşa cum este descrisă în planurile noastre pentru 2023î, susţine BCR în motivarea propunerii de a acorda dividende, care a fost preaprobată de Consiliul Executiv şi de Consiliul de Supraveghere al băncii.

În 2022 BCR a decis să dea acţionarilor dividende de 964,5 mil. lei, adică 70% din profitul din 2021.

Iar în anul 2021, BCR a plătit dividende de peste 871,9 mil. lei din profitul nedistribuit al exerciţiilor financiare 2019 şi 2020.

În anii pandemici 2020 şi 2021, au existat unele restricţii la nivel european şi naţional privind distribuirea de dividende în contextul efectelor nefavorabile ale pandemiei de COVID-19, o proporţie însemnată a profitului băncilor fiind reţinută în capital şi contribuind la îmbunătăţirea solvabilităţii sectorului bancar. Ulterior, în 2022 s-au intensificat tensiunile în regiune, după invadarea Ucrainei.

În martie 2023 Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale, Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai guvernului susţinea că Ñse impune asigurarea acumulării adecvate de rezerve de capital de către instituţiile de creditì pentru a întări rezilienţa sistemului financiar şi capacitatea de recuperare a economiei reale, în contextul unor condiţii geopolitice turbulente.

„Decizia de a distribui dividende în 2023 ţine cont de Strategia de Capital a Grupului BCR, conform căreia atât ratele de capital, cât şi ţinta MREL vor fi îndeplinite în mod confortabil“, susţine BCR.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO