Bănci și Asigurări

Criză valutară în Europa de Est - este teama Occidentului exprimată prin cele mai dure teste de stres din istoria sectorului bancar european?

Criză valutară în Europa de Est - este teama...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.04.2014, 12:12 599

Cele mai dure teste de stres din istoria sistemului bancar european vor cuprinde turbulenţe la nivel global pe pieţele obligaţiunilor şi o criză valutară în Europa Centrală şi de Est, scrie Bloomberg.

Informaţiile provin din draftul unui comunicat al Autorităţii Bancare Europene văzut de Bloomberg. Instituţia va anunţa mâine în coordonare cu Banca Centrală Europeană detalii privind testele de stres la care vor fi supuse cele mai mari bănci europene.

Soliditatea sistemului bancar european este testată în condiţiile în care BCE se pregăteşte să devină din noiembrie supraveghetorul unic al aproximativ 130 de bănci mari din zona euro. Scenariile în care vor fi testate băncile reflecta posibilul impact al evoluţiilor evenimentelor din lumea reală precum tensiunile legate de Ucraina în încercarea autorităţilor europene de control de a deveni mai credibile. Exerciţii similare derulate în 2010 şi 2011 au fost criticate pentru că nu au reuşit să descopere slăbiciunile unor bănci care mai târziu au falimentat.

“Împactul negativ al şocurilor, care de asemenea include turbulenţe în sectorul imobiliar comercial şi şocuri valutare în Europa Centrală şi de Est este global”, arată sursa citată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO