• Leu / EUR4.9030
  • Leu / GBP5.5798
  • Leu / USD4.4936
Bănci și Asigurări

Cum arată o bancă-punte - concept de instituţie financiară apărut în urma crizei financiare

Cum arată o bancă-punte - concept de instituţie financiară apărut în urma crizei financiare

Autor: Claudia Medrega

25.11.2015, 00:03 679

Banca-punte este o componentă a mecanismului pe care autorităţile încearcă să-l construiască pentru a putea prelua practic peste noapte controlul asupra unei bănci care ajunge în dificultate şi nu mai poate fi susţinută de banca-mamă. Folosirea unei instituţii - punte presupune transferul tuturor sau al unor părţi din afacerile instituţiei financiare către o instituţie punte temporară deţinută de autorităţile publice, iar activele trebuie să fie egale cu pasivele transferate.

Pentru realizarea acestui transfer nu este nevoie de aprobarea acţionarilor sau a părţilor terţe. Banca-punte poate avea o existenţă temporară, în principiu de până la doi ani, potrivit informaţiilor prezentate de Cristian Bichi, consilier viceguvernator la BNR. Banca-punte reprezintă practic o instituţie de credit nouă, deţinută de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, în calitate de acţionar unic, care preia activele şi pasivele unei bănci a cărei activitate se consideră că poate afecta buna funcţionare a sistemului financiar.

„Legislaţia generală a falimentului aplicată societăţilor bancare s-a dovedit, în multe cazuri, a fi ineficientă şi prea lentă pentru a preveni crize financiare sistemice. În ultimii ani, pe plan internaţional s-a manifestat un interes în creştere pentru adoptarea de reglementări speciale pentru soluţionarea situaţiei băncilor aflate în dificultate. Ca urmare a crizei financiare globale, acest trend s-a accentuat, numeroase ţări adoptând regimuri cunoscute sub denumirea de «regimuri speciale de rezoluţie»“.

În plus faţă de tehnicile tradiţionale de reorganizare, rezoluţia bancară utilizează instrumente specifice cum ar fi bănci-punte, fuziune forţată, achiziţii asistate sau vânzări parţiale de active. Dacă o bancă este susceptibilă să intre în dificultate şi are caracter sistemic se foloseşte rezoluţia, iar dacă nu are caracter sistemic se poate ajunge la lichidare. 

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9030
Diferență: 0,2208
Ieri: 4.8922
Azi: 4.4936
Diferență: 0,0178
Ieri: 4.4928
Azi: 5.5798
Diferență: 0,3345
Ieri: 5.5612
Azi: 4.8925
Diferență: 0,2705
Ieri: 4.8793