Bănci și Asigurări

Cum au ajuns băncile să câştige 2 milioane de euro pe zi din dobânda plătită de BNR pentru depozite? Băncile au bani, dar preferă să îi parcheze la BNR la dobândă de 6%, în loc să dea mai multe credite

Lichiditate mare pe piaţa monetară în T1/2024.

Cum au ajuns băncile să câştige 2 milioane de euro pe...

Autor: Claudia Medrega

10.04.2024, 18:00 656

Surplusul de lichiditate este plasat de bănci în depozite pe o zi la BNR, la facilitatea de depozit, cu dobândă de 6% În timp ce băncile obţin câştiguri din depozitele plasate de ele la BNR la dobândă de 6%, în cazul economiilor românilor din conturi curente, din depozite la vedere, dobânzile tind spre zero ♦ Dacă românii şi-ar muta economiile din conturi curente în depozite la termen ar primi dobândă  ♦ Conform celor mai recente date ale BNR, depozitele overnight, adică sumele din conturi curente, din depozite la vedere, se apropiau de 300 mld. lei în februarie, nivel apropiat de cel al depozitelor la termen În condiţiile excedentului mare de lichiditate, instrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda de 6% oferită de BNR băncilor la facilitatea de depozit, şi nu dobânda-cheie de 7%.

Piaţa interbancară a avut şi în luna martie un excedent de lichiditate mare, de aproape 45 mld. lei medie zilnică, în timp ce ROBOR la 3 luni a scăzut lent, până la 6,05%. Anterior, în februarie surplusul de lichiditate a fost de circa 47 mld. lei medie zilnică, după ce în ianuarie 2024 urcase la un record, de aproape 61 mld. lei medie zilnică, cel mai mare nivel de după 2012.

Astfel, pe ansamblul primului trimestru (T1) din 2024 excedentul mediu de lichiditate din piaţa interbancară a fost de circa 50 mld. lei (10 mld. euro), medie zilnică.

Această situaţie arată că băncile au bani, dar preferă să îi parcheze la BNR la dobândă de 6%, în loc să dea mai multe credite.

Practic, surplusul de lichiditate este plasat de bănci în depozite pe o zi la BNR, la facilitatea de depozit, cu o rată de dobândă de 6%.

La un nivel mediu al depozitelor de 10 mld. euro (echivalent), medie zilnică, depozite plasate de băncile comerciale la BNR în T1, la o dobândă de 6% pe an (cât este dobânda remunerată băncilor de banca centrală la facilitatea de depozit), băncile obţin câştiguri de circa 2 mil. euro/zi doar din banii parcaţi astfel la banca centrală. Ipotetic, dacă băncile ar plasa mare parte sau toţi banii din conturile curente ale românilor la BNR pe o zi câştigurile ar fi de miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO