Bănci și Asigurări

Cursul de schimb a urcat peste 4,12 lei/euro la deschidere, însă ulterior a revenit pe scădere

Cursul de schimb a urcat peste 4,12 lei/euro la deschidere, însă ulterior a revenit pe scădere

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

06.05.2011, 10:29 285

Cursul de schimb a trecut peste nivelul de 4,12 lei/euro ladeschiderea şedinţei interbancare de vineri, însă în prima orăcotaţiile au revenit uşor pe scădere, într-o piaţă cu volume foartereduse de valută tranzacţionată.

Primele operaţiuni au fostrealizate la 4,1200 - 4,1230 lei/euro, paritate cu 0,85 - 0,95 banipeste nivelul de la finalul şedinţei anterioare, de 4,1115 - 4,1135lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au început săscadă, iar la puţin timp după ora 10:00 euro era tranzacţionat la4,1165 - 4,1195 lei, rată cu 0,5 - 0,6 bani mai sus decâtjoi.

"Este posibil să se mai fi luatunele profituri şi asta să fi dus la creşterea cotaţiilor, însădeprecierea a fost vizibilă ieri, după ce preşedintele BănciiCentrale Europene a dat de înţeles că nu vor umbla la dobândă pânăîn iulie. Este destul de greu de spus dacă în şedinţa de astăzideprecierea leului a fost determinată cumva de aprecierea dolaruluidupă corecţiile consemnate de mărfuri şi de burse. În piaţă suntvolume foarte reduse de valută tranzacţionată, iar din aceastăcauză orice ordin ceva mai măricel influenţează cotaţiile", aafirmat un dealer.

Dolarul s-a apreciat semnificativfaţă de euro în a doua parte a şedinţei de joi, după cepreşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, aindicat că dobânda de politică monetară nu va fi majorată înaintede luna iulie.

Un alt stimulent pentru apreciereadolarului l-au reprezentat corecţiile puternice înregistrate depreţurile mărfurilor pe pieţele financiare. Spre exemplu, preţulpetrolului Brent a căzut joi cu 8,6%, înregistrând cel mai abruptdeclin din istorie pentru o singură zi, iar cotaţia spot aargintului a căzut cu 12%, consemnând cel mai puternic declin dinultimii 30 de ani. Majoritatea mărfurilor, de la cupru la aur, auînregistrat în consecinţă scăderi abrupte.

Ca urmare a acestor corecţii,investitorii şi-au redus din expunerea pe active considerate mairiscante şi au început să cumpere dolari, ducând astfel laaprecierea monedei americane.

"A început un sell-off pe euro,iar asta a dus la aprecierea dolarului şi a francului elveţian", aafirmat dealerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels