Bănci și Asigurări

Cursul ia o pauza dupa 5 zile de crestere

Cursul ia o pauza dupa 5 zile de crestere
16.01.2008, 17:54 18

Leul a reusit ieri sa profite de sentimentul regional favorabil si sa se stabilizeze in fata euro, dupa o serie de cinci zile consecutive de depreciere, in care pierduse 3,6%.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6978 lei pentru un euro, cu 1,28 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a inregistrat o scadere usoara, pierzand 0,04 bani, pana la 2,4900 lei.
Revenirea leului a fost alimentata si de cresterea dobanzilor pe termen scurt pe piata interbancara, in contextul in care atat BNR, cat si Ministerul Finantelor au organizat licitatii extraordinare pentru atragerea de lichiditati.
Banca centrala a atras depozite cu scadenta pe 22 ianuarie (ultima zi a perioadei curente de constituire a rezervelor minime obligatorii) in valoare de 1,13 miliarde de lei (305 milioane de euro), la o dobanda de 8% pe an. La operatiunea de ieri au participat 14 banci comerciale. In prima zi a saptamanii BNR atrasese depozite pe doua saptamani (instrumentul clasic utilizat in operatiunile de piata) in valoare de 5,97 miliarde de lei (1,6 mld. euro).
Tot ieri, Ministerul Finantelor a anuntat o licitatie pentru atragerea de depozite pe doua saptamani. Trezoreria are optiunea de a se imprumuta direct de la banci, pe piata monetara, pentru a-si acoperi nevoi punctuale de lichiditati. Potrivit datelor de pe piata, statul a atras ieri depozite de 500 de milioane de lei, la o dobanda de 8% pe an. In aceste conditii, dobanzile pe termen scurt au urcat pe piata interbancara la 7,65%-8,15% pe an.
Pe fondul dobanzilor mai mari la leu, cotatiile au oscilat pe piata valutara intre 3,68 si 3,6980 lei pentru un euro, cu numeroase inversari de directie pe parcursul sedintei de tranzactionare. Unii analisti vad in continuare presiune pentru deprecierea leului, generate de perspectivele nefavorabile privind inflatia pentru lunile urmatoare si ritmul inca alert de crestere a deficitului comercial.
Pe de alta parte, analistii straini vad deprecierea cursului oprindu-se la niveluri de 3,75 lei pentru un euro, in conditiile in care dupa o crestere atat de abrupta multi jucatori ar putea sa considere ca este un moment bun pentru a redeschide pozitii pe piata locala. Din iulie trecut, leul a pierdut circa 19% in fata euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels