Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR: România poate adera la euro în minimum nouă ani, dacă economia creşte cu 5%

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie...

Autor: Mona Scarisoreanu

07.04.2017, 12:28 188

“Este încă calea lungă până la convergenţa structurală, care să îndreptăţească dorinţa noastră de aderare la euro, astfel încât acest pas să poate fi făcut. Noi propunem un minim de convergenţă de 75% din media UE. Adevărata miză este în ce condiţii şi cum vom fac aderarea. Criza a redus rata de creştere potenţială a economiei româneşti. Există indicatori de competitivitate care arată că suntem la urmă. Am încercat să estimăm perioada de timp pentru convervenţa reală. Există un timp de parcurgere al convergenţei reale. Dacă am avea o creştere cu acelaşi ritm ca până acum am ajunge la 75% în 13 ani. Dacă am avea o creştere de 5% am avea nevoie de nouă ani pentru aderare”, a declarat, vineri, Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, la sesiunea ştiinţifică „România în Uniunea Europeană” organizată de Academia Română.

Acesta a prezentat studiul „România şi aderarea la zona euro: întrebarea este în ce condiţii!”, ai cărei autori sunt: Daniel Dăianu, Ella Kallai, Gabriela Mihailovici şi Aura Socol.

“Avem cele mai scăzute venituri fiscale din UE. Doar 26% pentru a finanţa educaţia, sănătatea, pentru a asigura capacitatea de apărare a ţării, de a plăti decent oamenii care lucerază în sistemul public. Evaziunea fiscală a devenit o trăsătură cronicizată în România. Ar trebui să revenim la declararea globală a veniturilor pe care le au cetăţenii”, a atras atenţia Dăianu.

Acesta a spus că avem nevoie de instituţii puternice şi de o bună gestionare a banului public. „Şi banul privat, nu numai cel public se cheltuieşte aiurea. De asemenea, avem nevoie de o reformă fiscală şi de o disciplină fiscală”, a adăugat reprezentantul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels