Bănci și Asigurări

Datoria externa a depasit 24 mld. de euro in 2005

20.02.2006, 21:01 18

Datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la sfarsitul anului trecut la 24,4 mld. euro, marcand astfel o crestere cu peste 33% comparativ cu decembrie 2004.

Ponderea datoriei publice si public garantate a continuat sa scada, ajungand sa reprezinte putin peste 46%, cu un volum total de 11,3 miliarde de euro. Comparativ cu perioada precedenta a lui 2004, ponderea a coborat cu peste opt puncte procentuale.

Datoria publica a ajuns la sfarsitul lui 2005 la aproape 7 mld. euro, in crestere cu aproape 10% fata de finalul lui 2004.

Datoria externa negarantata public a insumat 12,1 mld. euro, inregistrand o crestere cu 54% comparativ cu decembrie 2004.

Expansiunea acesteia a avut loc pe fondul majorarii datoriei externe private, care a ajuns la 11,7 miliarde de euro, reprezentand astfel aproximativ jumatate din datoria totala a Romaniei. Analistii spun insa ca finantarea prin datoria externa in lipsa unor investitii directe ar putea sa puna presiune pe curs, iar primele semne ar putea sa apara inca de anul acesta.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost anul trecut de 18,2%, consemnand o usoara scadere fata de 2004.

Chiar si cu cresterea sensibila de anul trecut datoria externa ramane la un nivel scazut, ponderea sa in PIB, de pana la o treime, fiind mult mai mica decat in cazul tarilor din regiune.

Serviciul datoriei externe a fost anul trecut de aproape 4,5 miliarde de euro.

Scaderea ponderii datoriei publice externe a avut loc in conditiile in care statul a renuntat sa mai reinoiasca emisiunile de obligatiuni lansate pe pietele internationale care au ajuns la scadenta anul trecut. Nici pentru anul acesta Trezoreria nu si-a propus sa atraga fonduri de pe pietele internationale, orientandu-se exclusiv catre piata interna, in conditiile in care defictitul bugetar ar trebui sa fie de numai 0,5% din PIB. Nivelul redus al datoriei publice externe afecteaza si capacitatea statului de a cofinanta fondurile de preaderare.

Pe de alta parte, guvernatorul Isarescu a spus recent ca Romania nu mai are nevoie de capitaluri externe, pe piata fiind destui bani. BNR retine acum, prin diferite instrumente, aproximativ 10 miliarde de euro in afara pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO