Bănci și Asigurări

Datoria externa are loc destul sa mai creasca

31.07.2003, 00:00 18



Romania ramane tara din regiune cu cel mai mic nivel de indatorare externa.



La sfarsitul lunii mai, datoria externa pe termen mediu si lung insuma 13,9 miliarde de euro, inregistrand o diminuare cu 3,8% fata de nivelul din luna decembrie 2002.



In aceste conditii, Romania ar putea ramane si anul acesta cu o pondere a datoriei externe in produsul intern brut de cel mult 31%.



In luna iunie, datoria externa a crescut insa cu 700 milioane de euro, pana la circa 14,6 miliarde de euro, in urma plasarii unei emisiuni de euroobligatiuni cu maturitatea de sapte ani. Datoria externa garantata de stat va mai creste in a doua jumatate a anului, mai intai prin contractarea a doua credite in valoare totala de 160 milioane de dolari pentru sectorul energetic.



Datoria externa publica si public garantata insuma la sfarsitul lunii mai 8,8 miliarde de euro, in timp ce datoria privata externa se cifra la 5,193 miliarde de euro.



Ponderea datoriei publice si public garantate detine in continuare cea mai mare pondere in total, ridicandu-se la 62,9%, desi a scazut cu 3,4% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut.



Serviciul datoriei externe pentru primele cinci luni a depasit un miliard de euro, 270 milioane de euro reprezentand plati facute in contul datoriei publice, 386 milioane de euro pentru datoria garantata de stat, iar 437 milioane de euro plati in contul datoriei externe contractate cu companii.



Datoria contractata de stat in ultimii ani are scadentele stabilite astfel incat sa nu mai apara varfuri importante de plati. Probleme ar putea aparea in cazul datoriei externe contractate de companii private, pentru care nu exista o situatie clara a scadentelor imprumuturilor. Acestea pot conduce la aparitia unor presiuni asupra cursului leului, in momentul in care apar nevoile de valuta pentru rambursare.



Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung, calculata ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen mediu si lung (cumulat de la inceputul anului) si exportul cumulat de bunuri si servicii, scazuse la 31 mai 2003 la 18,2%, fata de 21,4% la sfarsitul anului 2002, in conditiile mentinerii trendului de crestere a exporturilor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO