Bănci și Asigurări

Datoria externa creste tot mai repede. Rezerva valutara tine pasul

02.04.2003, 00:00 22

Rezervele internationale brute ale Romaniei au crescut anul trecut cu mai mult decat datoria externa pe termen mediu si lung, desi dinamica acesteia a depasit prognozele. De asemenea, gradul de acoperire a importurilor prin rezerva oficiala administrata de BNR (aur si devize) a crescut la 4,7 luni de import, fata de 3,5 luni in 2001.
Imbunatatirea pozitiei investitionale internationale a Romaniei a fost unul din principalele elemente luate in calcul de agentia americana de evaluare financiara Standard&Poor's la recenta imbunatatire a ratingului de tara, de la B+ la BB-.
La sfarsitul lui 2002 datoria externa pe termen mediu si lung depasise 15 miliarde de dolari, in crestere cu 26,5% fata de anul precedent. Pe langa intrarile nete de capital in valoare de 2,1 miliarde de dolari, majorarea nivelului datoriei a fost determinata de influentele nefavorabile ale diferentelor de curs valutar, care au insumat peste un miliard de dolari.
Rezervele internationale brute au crescut anul trecut cu 31,5%, pana la 8,3 miliarde de dolari, in conditiile in care rezervele valutare ale bancilor au scazut cu 433 milioane de dolari. Astfel, majorarea nivelului rezervelor a fost determinata exclusiv de cresterea cu 2,4 miliarde de dolari a activelor de rezerva ale BNR.
Rezerva valutara administrata de banca centrala a urcat cu 2,2 miliarde de dolari, ca urmare a cumpararilor de valuta efectuate de banca centrala, a intrarilor din credite externe - in contul acordului PSAL II cu Banca Mondiala, precum si a vanzarilor de obligatiuni in valuta emise de ministerul finantelor.
BNR a cumparat anul trecut de pe piata valutara interna 1,7 miliarde de dolari. Cu toate acestea, volumul mare al intrarilor de valuta a facut ca leul sa se nu se deprecieze fata de dolarul american cu mai mult de 6%. In acelasi timp, in rezerva valutara au intrat 943 milioane de dolari in contul obligatiunilor emise de Finante - 637 milioane de dolari din emisiunea de eurobonduri pe zece ani, si 306 milioane de dolari din obligatiunile emise pe piata interna, in moneda americana, pe un an. Pe langa acestea, intrarile din credite externe s-au ridicat la 276,6 milioane de dolari.
Rezerva valutara a crescut in conditiile in care platile in contul scadentelor la datoria externa, finantate din rezerva, au insumat 1,5 miliarde de dolari, la care s-au adaugat plati de 426 milioane de dolari in contul scadentelor la obligatiunile in valuta emise de ministerul finantelor.
Serviciul datoriei externe s-a ridicat anul trecut la 3,5 miliarde de dolari, fata de 3 miliarde in 2001, in conditiile mentinerii la un nivel constant a platilor in contul dobanzilor si al cresterii platilor in contul ratelor de capital.
In urma cresterii exporturilor de bunuri si servicii cu 2,8 miliarde de dolari, pana la 16,2 miliarde de dolari, ponderea ratei serviciului datoriei externe in totalul incasarilor din exporturi a scazut la 21,6%. De asemenea, ponderea dobanzilor in valoarea exporturilor a scazut de la 4,7% la 4,1%.
Evolutia favorabila a pretului aurului pe piata internationala a facut ca valoarea stocului de aur administrat de banca centrala sa urce cu 241 milioane de dolari, pana la 1,1 miliarde de dolari.
Anul trecut, Romania a continuat sa-si reduca usor ponderea datoriei pe termen scurt in totalul datoriei externe, pana la 3,1%.
Datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns anul trecut la 15 miliarde de dolari, in timp ce datoria pe termen scurt a ramas la 475 milioane de dolari.
Ponderea datoriei pe termen mediu si lung contractate din surse private a crescut la 58,1%, volumul acesteia majorandu-se cu 33,7%. In acelasi timp, ponderea finantarilor contractate de la institutii internationale si de la autoritati guvernamentale a scazut cu 3,1%, insumand 952 milioane de dolari.
Desi pozitia investitionala internationala a Romaniei s-a imbunatatit anul trecut, analistii agentiei Standard&Poor's anticipeaza deteriorari ale deficitului contului curent, precum si ale ratelor de lichiditate externa in anii care urmeaza, reflectand nevoile de finantare in crestere ca urmare a procesului necesar de modernizare a economiei. Aceasta evolutie nu va afecta insa in mod semnificativ balanta de plati, date fiind nivelul solid al rezervei valutare si potentiale cresteri ale fluxurilor de intrari de capital. Cresterea rapida a importurilor va cere majorarea in continuare a rezervei valutare, pentru a mentine nivelul optim de acoperire de circa 4 luni de importuri. De asemenea, este de asteptat ca rezerva valutara sa creasca din cumpararile efectuate de bancii centrale pentru absorbtia surplusului de valuta de pe piata.
Anul acesta, datoria externa se va majora cu circa 500 milioane de euro numai din emisiunea de euroobligatiuni pregatita de ministerul finantelor.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO