Bănci și Asigurări

Dealerii nu vor uita prea curand saptamana trecuta

24.03.2003, 00:00 22

Saptamana trecuta a fost una dintre cele mai animate si agitate pentru dealerii de pe piata interbancara de la Bucuresti. In doar o saptamana dolarul a depasit in lei nivelul de la inceputul anului si a reusit sa ajunga la 33.780 de lei, banca centrala a avut o prima interventie de la trecerea la referinta euro, iar dobanzile pe piata monetara au ajuns, poate si speculativ, la niveluri de peste 35-38% pe an.
"A fost fara discutie poate cea mai agitata saptamana pe piata monetara din iulie-august anul trecut. De fapt ceea ce s-a intamplat pe piata valutara, a fost intr-o mare parte - in afara de evolutia cotatiilor euro/dolar pe pietele internationale - efectul miscarilor de pe piata monetara acolo unde dobanzile au urcat la niveluri de peste 30% in prima parte a saptamanii", a comentat un dealer.
Dobanzile ridicate - in jur de 30/35% pe an - au facut ca in primele doua zile ale saptamanii trecute o parte din banci sa prefere sa vanda euro si sa-si plaseze lichiditatile in lei la aceste dobanzi. In plus, ordinele de vanzare de euro lansate de clientii bancilor si intarirea dolarului in raport cu euro pe pietele internationale au dus cotatile leu/euro mult prea jos pentru nivelul acceptat de banca centrala. Astfel, marti - 18 martie- BNR a avut o prima interventie pe piata valutara si a cumparat indirect peste 30 de milioane de euro.
O sedinta de tranzactionare interesanta a avut loc si vineri, cand in prima parte a zilei atentia dealerilor a fost indreptata spre piata monetara acolo unde de la dobanzi initiale de 20/25% s-a ajuns imediat la 35/40% pentru ca in final sa se coteze in 10/15% pe an. "A fost agitatie foarte mare pe piata monetara si de fapt atentia tuturor a fost indreptata in acest ring in prima parte a zilei. Cred ca s-a speculat foarte mult", a comentat un alt dealer. Dupa ce lucrurile pe piata monetara s-au linistit si s-a intrat in normal, atentia dealerilor s-a mutat pe piata valutara acolo unde brusc au aparut ordine de cumparare de valuta si cotatiile au urcat de la 35.580/35.610 lei/euro la 35.770/35.780 lei/euro. "Daca martea trecuta s-a vazut clar ca banca centrala a fost in piata si a cumparat euro indirect prin intermediul unei banci mari, nu se prea poate spune acelasi lucru si despre ceea ce s-a intamplat vineri. Oricum ordinele de cumparare au fost lansat dintr-o singura directie. Dar orice este posibil", a comentat  un alt dealer.
Banca nationala a calculat vineri un curs de schimb de 33.780 lei pentru un dolar, cu 0,8% mai mult decat la inceputul anului, in timp ce cotatia oficiala leu/euro a ajuns la 35.776, cu 2,4% mai mult daca ne raportam la aceeasi perioada.
In ringurile bursei futures de la Sibiu, odata cu izbucnirea razboiului din Irak jucatorii la termen si-au redirectionat atentia spre contractul leu/dolar cu scadenta la o luna, dupa o lunga perioada in care s-au concentrat exclusiv catre piata euro/dolar, potrivit informatiilor bursei. Brokerii au tranzactionat dolarul cu scadenta la sfarsitul lunii la un pret futures de 33.550 lei, dar exista premizele ca "avand in vedere evolutia dolarului pe pietele internatioanale, ne putem astepta la o crestere a acestuia fata de moneda nationala, existand posibilitatea ca el sa atinga pana la sfarsitul lui martie chiar pragul de 34.000 lei".
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels