Bănci și Asigurări

Decizia privind redeschiderea Bank of Cyprus, aşteptată în această după amiază

Decizia privind redeschiderea Bank of Cyprus, aşteptată...

Autor: Ciprian Botea

22.04.2013, 15:23 1084

Banca centrală a Ciprului urmează să transmită în orele următoare decizia finală privind soarta Bank of Cyprus România: se redeschid mâine ghişeele aşa cum era programat sau banca rămâne închisă şi merge către un proces de lichidare?

În acest moment nu se ştie cu siguranţă dacă unităţile vor fi deschise mâine, însă şansele nu sunt prea mari având în vedere că banca riscă să se confrunte cu o adevărată fugă a clienţilor care de-abia aşteaptă să-şi retragă banii din depozite după trei săptămâni în care nu au avut acces decât la conturile de card.

Ciprioţii nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu unul dintre cei doi investitori care au exprimat un interes ferm legat de încheierea unei tranzacţii, invocând preţurile prea mici, aşa încât înclină să-şi vândă activele la bucată.

Întrebarea-cheie este care va fi soluţia pentru depozite. Rămâne de văzut dacă poate fi găsită o soluţie pentru transferarea acestora către celalaltă bancă cipriotă Marfin.

Între timp, banca centrală de pe insulă a anunţat că şi companiile de asigurări şi fundaţiile de caritate vor suporta o taxă pe depozite de 27,5%, deşi iniţial fuseseră exceptate. Dacă depozitele Bank of Cyprus România nu vor putea fi transferate la o bancă locală, clienţii cu peste 100.000 de euro vor intra sub incidenţa taxării speciale din insulă, iar ceilalţi vor aştepta să fie despăgubiţi de schema de garantare din Cipru. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO