Bănci și Asigurări

Depozitele in lei ale strainilor, la maxim istoric

30.01.2007, 18:51 16

Depozitele in lei plasate de clientii straini la bancile locale au urcat in noiembrie la un maxim istoric de 5,12 miliarde de lei (echivalentul a 1,49 miliarde de euro).
Miscarea a fost determinata de un "sentiment" pozitiv al marilor jucatori speculativi fata de toate pietele emergente din regiune. Leul a fost chiar mai atractiv decat monedele vecine, avand in vedere dobanzile inalte de pe piata locala si fundamentele economice care nu indicau presiuni iminente de depreciere.
Numai in luna noiembrie, clientii nerezidenti (excluzand bancile straine) si-au majorat depozitele in lei cu ceva mai mult de 710 milioane de lei, respectiv cu 16%. Comparativ cu noiembrie 2005, expunerea pe lei a jucatorilor straini pe depozite in lei era in noiembrie trecut de peste 2,3 ori mai mare.
Apetitul strainilor pentru piata locala s-a resimtit de altfel si in evolutia cursului, care a inceput in toamna trecuta sa coboare agresiv, dupa mai multe luni de stabilitate aparent imperturbabila. Astfel, leul a reusit sa incheie 2006 pe un trend de apreciere agresiva, rupand traditia anilor trecuti, cand importurile sezoniere mai mari aduceau "deprecieri de toamna-iarna". Cursul leu/euro a coborat in decembrie trecut pana la cel mai scazut nivel din toamna lui 2002, sub presiunea intrarilor masive de capital.
Miscarea agresiva de apreciere a cursului a determinat BNR sa ia masuri pentru a face leul mai putin atractiv. Banca centrala a preferat sa forteze prabusirea dobanzilor pe piata monetara, prin sterilizarea partiala a excesului de lei. Desi dobanzile au coborat rapid spre niveluri de 1% pe an, apetitul strainilor a ramas ridicat. Abia la inceputul lui ianuarie aprecierea leului a fost temperata de o reorientare a jucatorilor straini, care a vizat, din nou, toate pietele emergente din regiune.
Accesul strainilor la depozitele in lei la bancile locale a fost liberalizat in primavara lui 2005, iar in luna august a aceluiasi an a fost inregistrat un salt semnificativ: sumele plasate s-au triplat intr-o singura luna, urcand la 1,7 miliarde de lei. De atunci, soldul a crescut rapid pana in aprilie 2006, dupa care a intrat intr-o perioada de plafonare. De altfel, depozitele au fost unul dintre putinele instrumente monetare la care strainii aveau acces, in conditiile in care Ministerul Finantelor nu a vandut anul trecut titluri de stat, care sunt in mod traditional principalul canal de plasare a fondurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels