Bănci și Asigurări

Deţinerile de titluri de stat ale străinilor au coborât în iulie sub pragul de 20%

Deţinerile de titluri de stat ale străinilor au...

Autor: Andra Oprescu

17.10.2014, 00:03 74
Străinii aveau în iulie titluri de stat în valoare de 21,3 mld. lei (4,8 mld. euro) reprezentând 19,6% din total, deţinerile fiind în scădere faţă de luna trecută, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

În iunie nerezidenţii deţineau tilurile emise de stat pe piaţa internă de 23,3 mld. lei, reprezentând 21,1% din total.

Maximul istoric a fost de aproape 28%, în mai 2013. Deţinerile nerezidenţilor au ajuns la un nivel dublu sau chiar triplu comparativ cu perioada 2009-2010. În acest an, cel mai ridicat nivel al deţinerilor străinilor a fost înregistrat în aprilie şi iunie, când a fost depăşit pragul de 5 mld. euro.

România a revenit în acest an la calificativul „invest­ment grade“ de la toate cele trei mari agenţii de rating, Standard&Poor’s (S&P), Moody’s şi Fitch. Agenţia de rating Fitch a anunţat la începutul lunii septembrie că menţine România în categoria recomandată investitorilor şi a reconfirmat perspectiva stabilă a ratingului datoriei guvernamentale.

„Prezenţa crescută a investitorilor nerezidenţi pe piaţa internă a instrumentelor emise de statul român (în lei şi euro) poate constitui o vulnerabilitate în cazul în care sentimentul pieţelor s-ar schimba în sensul creşterii aversiunii la risc“, susţin specialiştii BNR într-un raport.

În plus, emisiunile statului pe pieţele externe s-au majorat, valoarea acestora reprezentând 34% din totalul emisiunilor guvernamentale în iulie anul acesta, faţă de 25% în iulie 2013.

Randamentele la titlu­ri­le de stat au avut anul aces­ta o scă­dere constantă, evo­luţia fiind influenţată de in­flaţia re­dusă, îmbună­tă­ţi­rea percep­ţiei de risc faţă de România şi re­du­cerea do­bânzii-cheie.

Totuşi, cos­tul la care  se împru­mu­tă sta­tul a crescut la 4,14% în au­gust şi la 4,26% în sep­tem­brie, pe fondul unei aver­siuni la risc mai cres­cu­te, deter­mi­nând statul să îm­prumute mai puţin decât suma vizată la acel moment.

BNR a redus dobânda-cheie în şedinţa de politică mo­netară de la finalul luniii septembrie de la 3,25% la minimul istoric de 3% pe an.

Analiştii au susţinut că o creştere a ponderii străinilor pe piaţa locală a titlurilor de stat la peste 25% din total ar fi riscantă. Nerezidenţii au mai ajuns şi în anii trecuţi la ponderi mari în portofoliile de titluri de stat româneşti, însă în două-trei trimestre s-au „evaporat“ din cauza crizei politice suprapuse cu tensiunile din zona euro, iar impactul a fost vizibil la nivelul cursului de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO