Bănci și Asigurări

Deutsche Bank: "Ramanem asa cum suntem acum"

15.06.2001, 00:00 20



Deutsche Bank, cea mai puternica banca germana, nu are in acest moment in plan achizitia unei banci in Romania, preferand sa-si desfasoare activitatea doar la nivel de reprezentanta, iar din exterior sa participe la finantari in diferite domenii.

Multi operatori de pe piata bancara se asteptau ca Deutsche Bank sa fie interesata de o banca locala, avand in vedere ca economia incepe sa creasca si relatiile cu Germania se dezvolta.

"Pentru moment nu avem planuri sa cumparam vreo banca. Sigur ca participarea la privatizare nu este exclusa. Totusi, noi consideram ca aportul nostru ar trebui sa ramana asa cum este acum.

Aceasta este viziunea mea", a declarat ieri Tessen von Heidebreck, membru in Consiliul de Administratie al Deutsche Bank, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Bucuresti.

El a mentionat insa ca "orice optiune este deschisa". Von Heidebreck a adus in discutie faptul ca banca este prezenta indirect, fiind actionar al unor banci elene, care sunt prezente pe piata romaneasca.

"Pe aceste canale, vom conlucra cu prietenii nostri greci pentru afaceri in Romania", a spus Heidebreck. La Banc Post, grupul grec Eurobank detine un pachet important de actiuni, iar Deutsche Bank este unul din actionarii sai.

Deutsche Bank si-a deschis o reprezentanta la Bucuresti in 1998.

Bancile germane nu prea au fost interesate de piata romaneasca la nivel de operatiuni locale. Alaturi de Deutsche Bank si Commerzbank, a patra de pe piata germana, are o reprezentanta la Bucuresti.

Dresdner Bank a avut un parteneriat cu banca franceza BNP Paribas, deschizand o banca in Romania. Intrucat piata romaneasca a fost considerata prea slaba, iar parteneriatul la nivel central european dintre cele doua banci a fost rupt, anul trecut banca a fost vanduta grupului elen Egnatia.

HypoVereisnbank, a doua mare banca germana, este singura cu o prezenta solida pe piata, dupa ce anul trecut a preluat Bank Austria Crediatnstalt, care avea deja o filiala in Romania.

Circa 25% din comertul exterior al Romaniei cu Germania se deruleaza prin Deutsche Bank.

Banca germana a paticipat la mai multe finantari internationale pentru Romania, principalii beneficiari fiind Ministerul Finantelor, Termoelectrica, Ministerul Lucrarilor Publice.

O delegatie a bancii a fost prezenta in Romania pentru a discuta cu autoritatile proiecte de investitii in infrastructura, energie, telecomunicatii. "Suntem aici in special pentru a auzi din partea guvernului ce se va intampla in 2002, adica pentru a vedea care este necesarul de finantare.

Acum Guvernul si Parlamentul trebuie sa hotarasca asupra bugetului si a acoperirii necesarului de finantare", a spus Heidebreck. El a adaugat ca este o utopie daca Guvernul spune ca are suficiente surse de finantare de pe piata interna si ca nu are nevoie de bani de pe piata externa.

"Ne-am exprimat disponibilitatea sa fim prezenti si sa ajutam la obtinerea de finantari internationale", a mai spus Heidebreck.

De asemenea, reprezentantii bancii germane au avut contacte si cu companii private pentru finantari.

Una dintre acestea este Rompetrol, care intentioneaza sa lanseze luna viitoare o emisiune de euroobligatiuni in valoare de pana la 50 milioane de euro.

O alta companie avuta in vedere pentru iesirea pe piata externa este RomTelecom. Heidebreck a spus ca nu poate dezvalui nimic despre acest proiect. "Se cotcodaceste doar dupa ce se depune oul", a conchis bancherul german.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels