Bănci și Asigurări

Dobanda garantata peste inflatie, atractia obligatiunilor de stat pe 5 ani

19.01.2004, 00:00 47



Obligatiunile de stat pe cinci ani cu dobanda indexata cu rata inflatiei devin un plasament din ce in ce mai cerut de bancile comerciale, tocmai dupa ce negasera vehement atractivitatea unui asemenea instrument.



Marja de dobanda licitata la care cererea si oferta ajung in echilibru ramane la 4,89 puncte peste inflatie, nivel considerat inca destul de confortabil de catre ministerul finantelor, care mizeaza pe continuarea scaderii inflatiei.



Ultima emisiune scoasa la licitatie saptamana trecuta a fost suprasubscrisa de aproape patru ori fata de valoarea nominala de 300 miliarde de lei.



Ministerul finantelor a acceptat oferte pana la nivelul de 300,6 miliarde de lei, in conditiile in care 300 miliarde au reprezentat obligatiuni subscrise de banci in nume si cont propriu, iar restul de numai 600 milioane de lei fiind suma cererilor acceptate de la clienti ai bancilor, companii si, potential, persoane fizice.



Cererile primite de la clientii bancilor, pe care Finantele ar prefera sa se bazeze intr-o mai mare masura in plasarea instrumentelor de finantare, au insumat 5 miliarde de lei.



Maturitatea de cinci ani, cu dobanda flotanta, inca este cea mai lunga existenta pe piata instrumentelor financiare romanesti. Pentru anul acesta, ministerul finantelor si-a propus si emiterea primelor titluri de stat pe cinci ani cu dobanda fixa.



Aceasta a fost a treia emisiune de obligatiuni cu dobanda indexata cu rata inflatiei si maturitatea de cinci ani, inclusa in portofoliul de instrumente al Trezoreriei statului din luna noiembrie a anului trecut.



In noiembrie, Ministerul Finantelor se angajase ca pe 10 mai 2004 sa plateasca o dobanda egala cu nu mai putin de cinci puncte procentuale peste rata inflatiei calculata intre lunile septembrie 2003 si martie 2004, pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica.



Succesul licitatiei de obligatiuni pe cinci ani nu s-a regasit in cazul emisiunii de obligatiuni pe trei ani, dar cu dobanda anuala fixa. Ministerul finantelor a respins in bloc ofertele de dobanda primite de la banci si clientii acestora, considerandu-le la un nivel inacceptabil. Reasezarea pe piata a acestui instrument reprezinta o alta provocare pentru Trezoreria statului, dupa mai bine de opt luni in care curba randamentelor la trei ani, de-abia desenata la inceputul lui 2003, a ramas fanta.



La o valoare a emisiunii de 400 miliarde de lei, cererea de subscriere venita de pe piata a fost doar ceva mai mult decat dubla, sugerand ca inca nu este luat in calcul un nivel de echilibru al dobanzii compatibil cu asteptarile Finantelor, care n-au decat sa sustina proiectia scaderii inflatiei pana la o singura cifra la sfarsitul lui 2004.



Ministerul Finantelor si-a programat sa stranga in prima luna a anului circa 138 milioane de euro prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, pentru finantarea deficitului bugetar si a datoriei publice.



Dobanzile la care se imprumuta statul au incheiat anul 2003 pe o tendinta de crestere, dupa luni la rand in care fusesera inghetate.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO