Bănci și Asigurări

Dobanzi mici pentru depunerile mici

01.06.2007, 18:17 15

Bancpost, unul dintre jucatorii de top pe piata de retail, a taiat peste un punct procentual din dobanzile platite la depozitele in lei. O miscare asemanatoare a intreprins recent si BCR, care a redus dobanzile cu jumatate de punct procentual in medie.
Dupa aceasta ajustare, dobanzile Bancpost la depozitele persoanelor fizice de valoare redusa (intre 500 si 1.000 de lei) s-au asezat pe palierul de 6%-6,5%. Inainte, dobanzile oscilau intre 7,15% pe an si 8% pe an, nivel platit pentru scadenta de trei luni. La jumatatea lui mai BCR si-a asezat dobanzile platite clientilor individuali pe palierul de 6% pe an. Anterior, BRD-SocGen si Raiffeisen Bank se pozitionasera la niveluri de 5%-6% pe an.
In paralel cu reducerea dobanzilor, bancile au inceput sa fie tot mai atente la remunerarea depunerilor mari, stabilind transe valorice pentru care platesc anumite dobanzi.
Spre exemplu, Bancpost plateste dobanzi intre 6,85% si 7,3% pe an pentru depozitele mai mari de 5.000 de lei. La fel si BCR sau BRD-SocGen au stabilit dobanzi mai mari pentru depunerile importante, iar pentru sumele mari bancile sunt gata sa negocieze dobanda.
Pe de alta parte, bancile mentin in oferta produse speciale (introduse uneori cu caracter promotional), prin care ofera dobanzi atractive, in anumite conditii. Raiffeisen si Bancpost au produse care combina un depozit bancar clasic cu investitii in unitati ale fondurilor administrate de companii din grup. In aceste cazuri, dobanzile platite la depozite pot urca pana la 10% pe an. BCR si BRD-SocGen ofera depozite pentru care garanteaza dobanzi fixe pe anumite scadente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO