Bănci și Asigurări

Dobanzile la depozitele in valuta sunt mult prea jos

06.06.2003, 00:00 12



Una dintre cauzele pentru care valuta migreaza din bancile romanesti peste granitele tarii, mai ales odata cu liberalizarea contului de capital, este si reducerea mult prea accentuata a dobanzilor platite la depozitele in valuta, crede guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.



"Periculoasa in acest context (n.r.- transferurile de bani in strainatate) este si reducerea pe care bancile au operat-o la dobanzile la valuta. De la dobanzi de 3-4% pe an - cat se platea la un depozit clasic - acum se platesc si dobanzi de 0,75% pe an. Cred ca in ciuda miscarilor de pe pietele internationale exista in Occident diferite posibilitati de plasament care aduc acum randamente net de 3-4%. La noi, din pacate, nu exista asemenea alternative", a afirmat Mugur Isarescu.



El spune ca intr-un fel intelege bancile pentru aceste miscari, dar aceasta situatie nu este multumitoare.



"In cadrul politicii noastre de diminuare a expunerii pe creditele in valuta am decis sa crestem rezervele minime obligatorii in valuta pana la 25% din total surse atrase. Asta a presupus si presupune costuri suplimentare pentru banci, asa ca reducerea dobanzilor a fost oarecum justificata", a comentat Isarescu.



Incepand de anul trecut bancile au tot redus dobanzile platite la depozitele in valuta, in multe cazuri reducerile fiind semnficative. Pe langa problema rezervelor minime obligatorii, care inseamna costuri suplimentare pentru banci, la scaderea dobanzilor la valuta au contribuit si miscarile de pe pietele internationale unde au avut loc scaderi importante ale dobanzilor de referinta.



Statistic, dupa cum arata ultimele date oficiale facute publice de Banca Nationala, scaderea dobanzilor s-a vazut si in evolutia depozitelor. Depunerile in valuta ale rezidentilor (inclusiv populatia), exprimate in lei, au continuat sa scada si in martie cu 1,2%, pana la 146.317 miliarde lei (exprimate in dolari, depunerile in valuta s-au cifrat la 4.409 milioane dolari). In cadrul acestora, depunerile bancare in valuta ale populatiei (exprimate in dolari) au crescut cu 1,7%, reprezentand echivalentul a 2.057 milioane dolari. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels